Ekonomija
16.04.2019. 14:56
M. P/N. G

DUŽNICIMA OVO NIKO NIJE OBJASNIO: Stambeni krediti nisu reosigurani

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita nije reosigurana. To znači da će, u najgorem slučaju, ukoliko građani ne budu mogli da otplaćuju kredite, teret pasti na budžet Srbije. Na pitanje "Ekspresa" zašto NKOSK nije reosigurana, iz te institucije su dali vrlo štur odgovor:

"Nacionalna korporacija nije reosigurana iz razloga što može samostalno da ispunjava obaveze iz zaključenih ugovora o osiguranju stambenih kredita."

Takođe, Nacionalna korporacija na svom sajtu navodi da je nastala po ugledu na kanadski model - Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC). Pravno-ekonomski tim Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga, međutim, upozorio je da bankarsko poslovanje u Srbiji i Kanadi nemaju skoro ništa zajedničko.
"U Kanadi možete i sami da izračunate svoju kreditnu sposobnost. U Srbiji vas ubede da ste kreditno sposobni za 30 godina, a od toga su vam samo tri prve rate manje od 50 odsto ukupnih mesečnih primanja. Posle tri rate vaš život zamenjuje vaša rata. U Kanadi, kada imate problem sa otplatom kredita, prvo se obratite kanadskoj korporaciji za hipoteke, koja vam dodeli osobu koja ima zadatak da shodno vašoj situaciji pronađe najbolji model kako bi se problem prevazišao, dok ste u Srbiji ostavljeni samo na milost i nemilost banke, koju uopšte i ne zanima da li možete da izađete iz krizne situacije ili ne. NKOSK je isključiv u tome da s vama neće ni komunicirati. Dakle, nacionalna korporacija u Kanadi radi aktivno na tome da do raskida ugovora ne dođe, a pravila koja je definisao NKOSK u Srbiji idu na to da raskid i aktiviranje hipoteke budu što brži i efikasniji. Banka u Srbiji ima vašu nekretninu koja je pod hipotekom, ima državu kao jemca, ima vašu ličnu menicu, administrativnu zabranu i, rečju, hipoteku nad vašim životom"; navodi se u tekstu objavljenom na portalu Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga.

Iako je Nacionalna korporacija od osnivanja preuzela plaćanje 1.300 dospelih kredita, od čega je prodala oko 240 nepokretnosti kao krajnju meru zbog bezizlazne situacije dužnika, stručnjaci upozoravaju da je problem u otplati stambenih pozajmica u roku od dve godine udvostručen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve