Ekonomija
05.02.2019. 15:38
R.E./Beta

Pekari: Poskupljenje hleba nema veze sa ukidanjem uredbe o hlebu Sava, već sa poskupljenjem pšenice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas da povećana cena hleba u pojedinim pekarama u centralnoj Srbiji nema veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, već sa poslupljenjem pšenice, odnosno brašna.

"Poskupljenje hleba je zapravo korekcija cene, jer je pšenica poskupela sa 17 na 23 dinara, a brašno sa 25 i 27 dinara na 33 i 35 dinara po kilogramu", kazao je Pralica agenciji Beta.

On je naveo da je zbog velike konkurencije medju pekarima cena hleba bila veoma niska, dodavši da će i sada biti ispod ranije propisanih 46 dinara.

Pralica smatra da novih poskupljenja ne bi trebalo da bude, izuzev ukoliko zaživi najavljeni izvoz pšenice u Egipat, što bi moglo da podigne njenu cenu na tržištu.

Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja je važila osam godina, do 31. januara ove godine, predvidjala je da pekare moraju da imaju 40 odsto osnovnog tipa belog hleba "sava" u ukupnoj proizvodnji i nije smela da se prodaje skuplje od 46 dinara.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je povodom ukidanja, da već dugo nije bilo ekonomskog poravdanja za dalje održavanje uredbe, jer je u prodavnicama bilo hleba po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb "Sava" od brašna tip 500.

On je najavio i da bi u slučaju da dodje do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili drugih poremećaja na tržištu uredba mogla biti vraćena.

Prema podacima Unije pekara, u Srbiji radi oko 7.000 pekara i 18 velikih industrijskih proizvodjača.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve