Ekonomija
07.03.2018. 10:46
R.E./Blic/Gardijan

PRE SEDAM GODINA BILI SU NA IVICI PROPASTI, A SADA SU NAJSJAJNIJA ZVEZDA NA EKONOMSKOM NEBU EU: Kako je Portugal uz pomoć " vudu ekonomije" doživeo prosperitet

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre šest godina, Portugal je 2011. godine zbog krize uzeo kredit od 78 milijardi evra od EU i MMF-a. Nezaposlenost je bila velika. Na vrhuncu 2013. godine iznosila je čak 17,5 odsto, a paraleleno sa tim rasla je i stopa bankrota firmi - čak 41 odsto zatvorilo je svoja vrata. Zemlji se previđala neslavna sudbina Grčke, ali danas Portugal je najsjajna zvezda na ekonomskom nebu EU.

Koliko je ekonomija Portugala porasla možda najbolje govori poređenje sa drugim zemljama EU. Podaci za četvrti kvartal pokazuju da je Francuska zabeležila rast od 0,6, Španija 0,7, Italija  0,3 i Holandija 0,8 odsto. Portugal? Čak 2,7, navodi "Tajms".

Sve to danas deluje gotovo nestvarno ako je poznato da je ta zemlja uz Grčku i Španiju bila jedna od evropskih nacija koju je najjače pogodila kriza. Slamka spasa u tom trenurku bio je MMF i međunarodni kreditori koji su zahtevali oštre mere štednje.

U prvi mah to je i učinjeno. Tadašnja konzervativna vlada podigla je PDV, uveden je dopunski porez na prihode, plate, penzije i doprinosi su smanjeni, a povećan broj radnih dana. Sve to nije dalo rezultata.

"Vudu ekonomija"

Ekonomski oporavak došao je tek 2015. godine sa promenom vlasti. Formirana je socijalistička partija uz podršku ekstremne levice koja je napravila zaokret u odnosu na dotadašnji pristup.

Umesto štednje, nova vlada zastupala je stav da treba pojačati potrošnju. Nova valada obećala je da će povećati minimalnu platu, poništiti ranija uvećanja poreza, vratiti plate i penzije na nivo pre krize, pa su plate u javnoj administraciji porasle i do 30 odsto, a vraćeni su i prethodno otkazana četiri javna praznika. Socijalna davanja za siromašne su povećanja, dok su luksuzni porezi nametnuti domovima vrednijim od 600 hiljada evra, piše "Gardijan".

https://youtu.be/fQ8B9KWHm-I

Novi premijer Antonio Košta tvrdio je da je štednja vratila zemlju tri decenije unazad, a ekonomski pristup koji je njegova vlada imala, protivnici su posprdno nazivali "vudu ekonomija", najavljujući gotovo izvesnu katastrofu. Dogodilo se upravo suprotno.

Portugal je stao na svoje noge.

Sa novim pristupom, Portugal je uspeo i da privuče nove investicije i da poveća plate i penzije i da smanji fiskalni deficit. Sve to ne bi bilo moguće da Lisabon nema odlične odnose sa Nemačkom, koja je i jedna od najvećih investitora u Portugalu.

Ipak, rezultati su impresivni. Do kraja 2016. godine, nešto više od godinu dana od formiranje nove vlade, vlasti su mogle da se pohvale održivim ekonomskim rastom i skokom od 13 odsto u investicijama.

"Smanjenje plata je najjednostavnije rešenje, ali je uvek i loše"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

U nedavnom intervjuu za Dojče vele, ministar finasija Portugala Manuel Kaldeira Kabral pojasnio je kao je Portugal postao malo ekonmsko čudo EU.

- Ukinuli smo politiku štednje koja je blokirala stopu rasta. Istovremeno smo nastavili da radimo na konsolidaciji državnog budžeta i smanjivanju duga. Socijalna davanja držimo u granicama, ali je dohodak građana veći. Prvi korak je bio osvojiti poverenje investitora, ali i ljudi. Drugi korak je bio program „capitalizar", koji je imao za cilj stvaranje boljih uslova za privredu, a posebno za mala i srednja poduzeća. Glavni izvor našega rasta su investicije i izvoz – rekao je.

U istom intervjuu, Kabral je naglasio da je smanjenje plata uvek najjednostavnije rešenje, ali to je uvek i loše rešenje.

- Time se možda može povećati konkurentnost u kratkom roku, ali to nikada nije prava strategija za srednjoročnu i dugoročnu konkurentnost - kaže Kabral.

Portugal ipak i dalje ima dugi obavezu da ga vrati, ali u odnosu na Grčku, razlika je više nego očigledna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve