Ekonomija
23.08.2018. 14:33
R.E./B92

"PRVO SU BILI JAFA, PLAZMA i KARNEKS, SADA...": Tvrdnje komšija da im je stigla GMO soja iz Bečeja - "perfidna igra"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

To što komšije tvrde da im je stigla GMO soja iz Bečeja, je perfidna igra i dirigovana kampanja, kažu sagovornici Jutarnjeg programa TV Prva.

"To je igra kako bi se naši potrošači doveli u zabludu u Srbiji da smo svi isti, da svi brendovi imaju GMO. Prvo je to bila "jafa“, pa "plazma“, pa "karneks“ i dokazalo se da su bili ispravni, a sada je to soja“, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Prema njegovim rečima, dodatno, napadi dolaze uglavnom iz zemalja okruženja.

"Nemojte da nam vređate intelekt. Kako je moguće da je neko dozvolio da GMO soja izađe iz Srbije? Ko je dozvolio da uđe u Makedoniju? Da li je neki bend mešao soju? Čisto sumnjam da je to naša soja“, kaže Papović i dodaje da je poznato da je Srbija jedina u regionu, možda i u Evropi koja proizvodi non GMO soju.

I prof.dr Tomislav Živanović, koji je genetičar, sumnja u ceo slučaj.

"Kod nas je dozvoljeno nekih 0,9 odsto gmo, a to je približavanje standardima STO, i činjenica je da ćemo pre ulaska morati da primenjujemo neke od tih standarda. Ali, u ovom slučaju, ako kupite od nekog pokvarenu robu, vi to vratite onome ko vam ju je prodao, a ne odjednom da uništite sve“.

Živanović dodaje da skoro nemoguće da se to desi i da je bio u Sojaproteinu i uverio se u tehnologiju rada.

"To je perfidna igra da se unište domaći brendovi, jer se sve igrom slučaja dešava u zemljama u regionu“, ponavlja Papović.

"Desilo se da su odjednom svi naši brendovi stavljeni pod lupu. A na primer ne govori se o tome da je insulin dobijen iz GMO“, dodaje Živanović.

Sagovornici dodaju da je jasno da je potrebna kontrola i jasna pravila označavanja, da "ne bude nadmudrivanja“, da potrošači imaju pravo da biraju. Isitču da meso na primer, koje uvozimo, potiče od životinja koje se hrane GMO sojom i trebalo bi da nosi oznaku GMO.

Živanović predlaže da bi s druge strane trebalo razvijati organsku proizvodnju kao bi se napravila ravnoteža. A na pitanje da li bi ti proizvodi onda bili znatno skuplji, kažu:

"Srbija ima šansu za organsku proizvodnju i ne mora da bude skuplja ta hrana, jer imamo uslove da je pravimo ovde. Moramo da sankcionišemo i one koji se prevarnim reklamama“, kaže Papović.

Kada je reč konkretno o soji, ističu da je GMO soja vidljiva, da ima dlačice i tačku po kojima se preozna pri otkupu.

Papović isped Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača ističe da će se raditi i nezavisna ispitivanja i da će se dokazivati prisustvo GMO, ali i dokazati kvalitet naših proizvođača koji su trenutno na tzv. crnim listima pojedinih zemalja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve