Društvo
04.10.2018. 14:24
R.E./Beta

SINIŠA MALI: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će Vlada Srbije doneti odluku o povećanju penzija za pet odsto za penzionere sa najnižim primanjima.

Mali je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka prve kontrole novog programa sa Medjunaodnim monetarnim fondom rekao da će povišicu dobiti penzioneri čija su pimanja manja od 32.285 dinara.

Ministar je zahvalio šefu misije MMf-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru, za koju je ocenio da je veoma važna.

Podsetio je da je ukinut zakon o privremenom umanjenje penzija i da će svi penzioneri imati veće penezije od osam do 13,3 odsto.

Mali je zahvalio penzionerima jer su podneli težak teret reformi.

Najavio je da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati u 2020. godini i na taj način dodatno osigurati stabilnost isplata penzija.

"Doneta je i odluka o faznom napuštanju zakona o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna preduzeća, javno-komunalna preduzeća, koji deo svojih plata kroz uštedu uplaćuju u budžet", rekao je Mali i dodao da se radi na sprovodnju reforme plata.

Istakao je da je dogovoreno koliki je prostor za povećanje plata od 2019. gdoine, a da će do kraja oktobra izaći sa preciznim podacima koliko će to povećanje biti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve