Ekonomija
13.05.2018. 10:30
DR Borislav Agapijev

SLON U STAKLARSKOJ RADNJI: Promoteri na Volstritu već dugo tvrde da je ekonomija spremna da izdrži porast kamata, ali surova realnost je drugačija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Promoteri na Volstritu već dugo tvrde da je ekonomija spremna da izdrži porast kamata, ali surova realnost je drugačija. Na primer izvanredne zarade u prošlom kvartalu su direktan rezultata fiskalne politike predsednika Trampa koji je smanjio poreze kompanijama. To zvuči lepo, jedino što u stvari para za finansiranje tog fiskalnog stimulusa nema, jer SAD već decenijama imaju budžetski deficit, pa će taj novac  morati da pozajmi  kao do sada. Odgovor promotera je - pa šta, bilo je tako do sada pa cemo opet- je ne  neodgovoran i nema odgovora na pitanje: Kolika je kamata na te pozajmice?

Mistični život berze kapitala i sveta finansija prošle nedleje bio je  relativno miran, bez  većih izenanadjenja i  uzbudjenja. Americka berza je, što bi se reklo u anšem žargonu  prilično kilava. Zapravo već više nedelja  pokušava da odloži nemonovni prelom ili prema bikovima (velikim investitorima) u novi beskrajan rast, ili u pad koji bi definitivno potvrdio da je višegodišnje  divljanje bikova završeno. Odlaganje ne rešava problem, bilo šta da se dogodi proizvešće ozbiljnu dramatiku.

Jedna stvar koja definitvno šokira bikove na berzama i aktere i promotera neprestanog rasta je da  sezona objave profita, koja je upravo uglavnom završena, bila izvanredna. Američke firme su objavile rekordne zarade, sa S&P500 velikim kompanijama koje su povećale bruto prodaju za 8.4 odsto i profite za oko 24 odstto! To su spektakularni rezultati, medju najboljima posle finasijske krize u zadnjih deset godina, i očekivanja su bila da ćemo da se odlepimo i lansiramo na berzama u nove visoke ciljeve. Realnost je međutim bitno drugačija pa su i  reakcije  bile vrlo suzdržane. Ovo na prvi pogled deluje veoma čudno, naročito bikovima i pobornicima stalnog rasta kojima je neobjašnjivo zašto nova fešta nije počela.

Našim čitaocima i drugim poznavaocima svetskih tržista i sveta finansija odgovor na to pitanje nije velika misterija, o čemu smo već pisali. Velika sila koja upravlja stvarima i sada koči terevenku i sipa hladan tuš na svetske centralne banke, a naročito  Američki FED, koji nastavlja da diže kamate i priča o povlačenju triliona stimulansa ubačenih u svetski finansijski sistem. Cifre  koje su do sada povučene su  smešne, reda desetina milijardi dolara, ali ono što je najbitnije je da se priča skroz promenila.

Oni su stvarno počeli tu masu para  da povlače. Percepcije i predvidjanja na berzama i tržištima kapitala su sve okrutnije, i igrači već sad razmišljaju kako da se pozicionoraju,  kako će stanje na tržištu biti  krajem ove godine, pa i posle, kada kamate u SAD porastu za još 0,5 do 0,75 odsto ili prebace čak 3 odsto.

Promoteri na Volstritu već dugo proklamuju da je ekonomija spremna da izdrži porast kamata, ali surova realnost je drugačija, što nije velika mudrost da se sve to shvati. Na primer pogledajmo izvanredne zarade u prošlom kvartalu, nije nikakva tajna  da su one direktan rezultata fiskalne politike predsednika Trampa koji je smanjio poreze kompanijama. To zvuči lepo, jedino što u stvari para za finansiranje tog fiskalnog stimulusa nema, jer Amerika već decenijama ima budžetske deficite, pa će taj novac  morati da pozajmi  kao do sada. Odgovor promotera je - pa šta, bilo je tako do sada pa cemo opet- je ne samo neodgovoran zbog neprestanog povećavanja duga sledećim generacijama nego tu postoji i mnogo bitnija sadšnja poenta: Kolika je kamata na te pozajmice?

E tu je situacija mnogo dramatičnija, pošto povećanje kamata na enormni američki dug (više od 20 hiljada milijardi dolara!) ima veoma realne posledice. Samo troškovi za isplatu kamata na dug rašće godišnje  oko 100-150 milijardi dolara, a to su ozbiljne cifre. Da bi čitacio imali pravu sliku ove priče, SAD za te pare bi mogle da izgrade potpuno sve autoputeve (oko 80 hiljada kilometara) nove novcate, svake godine za te pare!

Rast kamata je, kako kažu na Zapadu, slon u staklarskoj radnji, o tome nije lepo da se priča ali  ga je  sve teže izbeći. To je glavni razlog kilavosti berze i naizgled naprasnom prestanku duhova rasta na tržištima kapitala, što  će biti  presudno u narednom periodu. Taj "slon" je počeo da se malo mrda i pomera i tek ćemo da vidimo šta će sve da polomi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve