Ekonomija
20.05.2018. 07:50
DR Borislav Agapijev

SPECIJALNO ZA EKSPRES IZ SILICIJUMSKE DOLINE: "Toksična" logika kamata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nastavak rasta kamata, koje bi trebalo da budu podignute za jos 0.25% u Americi sledeći mesec, a do kraja godine za jos 0,5-0,7% sigurno, će da nastavi da lupa samare kohortama dužnika. Uzgred, sada se horu podizača kamata  pridružila i EU koja će stimulans prestati da uplaćuje možda već u septembru

Svetska ekonomije i trzista nastavljaju da se kilave, posle još jedne finte i pokušaja proboja nagore izvan uskog i sužavajućeg opsega u kome su već tri meseca.  Bikovi su se baš ponadali da su sve bure  prošle  za samo  nekoliko nedelja, i da je sada plovidba čista.

Međutim realnost je opert uskočila sa velikom kantom hladne vode. Jasan krivac su bile kamate, koje su probile 3 odsto za Američku 10-godišnju obveznicu, i u jednom momentu dostigle čak 3.09 procenata, taj nivo  je zadnji put viđen 2011.  Vesti o povećanju kamata su neprikosnovoneo toksične za more dužnika kojih je svet prepun. Još jedno podsećanje na taj mali detalj je opet uznemirilo duhove pohlepe.

Na trenutak sve ove mahainacije i mešetrenja, podsećaju na detinjasto ponašanje koje nema nikakvog smisla. To deluje takodje smešno i neprimerno  jednom na prvi pogled ozbiljnom svetu kao što su kapital ifinasije.

Smešno sigurne jeste, a zbilja  je malo drugačija. Ali, zašto se ta priča neprestano ponavlja, ponavlja se do beskraja?

Odgovor je u prirodi novca i kapital, koji su uvek suštinski nesigurni, i pored svih nagonskih težnji svih učesnika da izbegnu rizike. Svi znamo da  nike ne želi da učestvuje u vrtoglavim padovima na trzištima i da je  svakome cilj da se povuče kada je navodno sve "sigurno": tj. kada se dostigne neki nivo profita koji može da se povuče.

Ali upravo takve tendencije su detinjaste pošto je najneminovnija činjenica da sigurnog kapitala i novca uvek ima vrlo malo i da je svako ko želi samo to, osudjen da ga nema.

Gledajući u budućnost, klešta kamata se polako stežu i stiskaju bikove koji bi da se nekako izmigolje. Verovatno će još uvek mrdati, migoljiti se tamo-vamo, još neko vreme da se foliraju da "problema nema". Nastavak rasta kamata, koje bi trebalo da budu podignute za jos 0.25% u

Americi sledeći mesec, a do kraja godine za jos 0,5-0,7% sigurno, će da nastavi da lupa samare kohortama dužnika. Uzgred, sada se horu podizača pridružila i Evropska Zajednica, koja kaže da će stimulans prestati da se ubacuje do kraja godine, čak možda i početkom septembra, i da će onda početi trežnjenje i detoksifikacija.

Ne trebate biti veliki ekonomski stručnjak da shvatite kako na tu vest reaguju banke i vlade na jugu Evrope.  Ali nisu samo dužnici koji su obliveni hladnim znojem.

U Americi imaju odličnu izreku " ako duguješ banci hiljadu dolara, onda imaš problem; ako joj dugujes milion, onda banka ima problem".  Dizanje kamta je u stvari (mnogo) veći problem za kreditore nego za dužnike. Nije mnogo velika tajna u odgovoru na pitanje da li će svi dugovi biti vraćeni u budćnosti, u punom iznosu i sa novcem koji nije devalviran. Podsećanje, obelodanjenje i raširenje takvih detalja je nešto što se kreditorima uopšte ne svidja, pošto pokazuju koliko njihove hiljada milijardi kapitala u formi tudjih dugova stvarno vrede. To će takodje biti jedan od glavnih problema nove vlade u Italiji, koja će morati da nadje način da se žongliranje svih tih dugova nekako nastavi.
Kad pomenusmo bližu budućnost, to je u stvari sadašnji čin svetke finasijske opere, koji bi trebao da se privodi kraju. A početak sledećeg čina se takodje zna, mada je to takodje jedna od tema o kojem džentlmeni ne pričaju. Taj slon u sobi je prestanak pretvaranja da je svetska ekonomija veoma solidna i rastuća i da je u stanju da podrži režim dizanja stopa.

U moentu kada se desi još izbiljnija dislokacija, ili što se kaže kod nas kada nesto debelo punke, onda će početi novi cin kada će svetske centralne banke odjednom navodno izneadjeno objaviti da su se samo šalili zadnjih nekoliko godina i da će nastaviti monetarnom nirvanom i fiksanjem niskih interesnih stopa.

To je ne mnogo skrivena želja duhova pohlepe, bikova i gomile drugih promotera, koji očekuju da će prava festa tek onda ponovo da krene. Još nismo tu, ali se taj čin jasno približava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve