Ekonomija
29.03.2018. 15:32
R.E./B92

SPREMA SE ZAKONSKA REGULACIJA IZDAVANJA STANOVA TURISTIMA: Usluga smeštaja "stan na dan" biće oporezovana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo turizma priprema projekat koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao „stan na dan", izjavila je Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

Pindžo je najavila da to ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana građana, pružalaca usluga smeštaja do 30 ležaja.

- Reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo - precizirala je Pindžo na panelu „Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije" koji je organizovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Ona očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je navela da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj. Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade, dodala je.

Prema njenim rečima, u poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja. Rast deviznog priliva u januaru ove godine je veci za 1,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve