Društvo
22.05.2018. 15:57
R.E./Beta

ŠTIKLA DOMINIRA NA VOL STRITU: Stejsi Kaningham prva žena na čelu njujorške berze posle 226 godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vol Strit, dom njujorške berze, jeste centralna arterija američke (pa i svetske) ekonomske sile, i procenjuje se da kroz taj "novčani krvotok" dnevno protekne i preko 153 milijarde dolara.  Iako njujorška berza postoji već 226 godina, i njen unutrašnji mehanizam se pokoravao različitim "upraviteljima", na njenom čelu se sve do danas nije našla žena, i nekom od vodećih ekonomista prošlosti, ideja da žena može da manipuliše zakonima tržišta, bi najverovatnije izgledala apsurdno.

Smešno je da se i danas nekako ustalila stereotipno-iluziona slika Vol strita, kao domena u kome vladaju isključivo muškarci, koje pored mirisa novca, prate i mirisi skupe kolonjske vode i cigareta, dok vagaju sudbine šokantnih novčanih iznosa.

I zato je posebno značajno što je Stejsi Kaningham (Stacey Cunningham), upravo proglašena za predsednicu Njujorške berze, i što će baš ona zameniti dosadašnjeg upravnika Tomas Farlija (Thomas Farley), koji odlazi da se "bori" sa akvizicijom, naplatom kamata i računa.

Zanimljivo je da se Stejsi popela na hijerarhijskoj lestvici vratolomnom brzinom, pa iako je počela kao običnan trgovac, vrlo brzo je postala operativna direktorka grupe NYSE, i ovog petka konačno će primiti žezlo "vladara berze" u svoje ruke.

Budući da njen slučaj neodoljivo asocira na sudbinu Adene Fridman (Adena Friedman), koja je takođe imala "skromne početke", da bi potom određeno vreme igrala ulogu operativnog direktora, i završila kao direktor berze Nasdak (Nasdaq) 2017. godine, može se spekulisati da će ubuduće sudbinu "svetskog novca" kontrolisati baš ove dve žene. Savez dve novopečene predstavnice "berzijanske elite", mogao bi da ima veoma interesantne posledice po organizaciju kanala kojima neprestano kruži kapital, ali i po mehanizme funkcionisanja Vol Strita.

Uprkos tome što Stejsi i Adena trenutno imaju "vrhovnu vlast" nad berzom i nadziru večnobudnu igru potrošnje dobara, značajno je pitanje da li će one moći, uz suptilan dodir ženske ruke, da se izbore sa svim teškoćama koje njihova zvanja podrazumevaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve