Ekonomija
17.05.2018. 11:57
R.E./Beta/Foto: Nemanja Jovanović

Tabaković: Još se razgovara sa MMF-om o novom aranžmanu i povećanju penzija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da se još razgovara sa misijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu koji neće biti finansijski već savetodavni.

Ona je, na predstavljaju izveštaja o inflaciji, na pitanje novinara o tome da li je dogovoren način povećanja penzija, o čemu pišu mediji, kazala da se i o tome još razgovara.

Po njenoj oceni uvećanje penzija ne treba da bude tema o kojoj u javnosti iznose svakakve spekulacije, već da o tome treba da odlučuju oni čiji je posao da brinu o stabilnosti javnih finansija.

"NBS je podrška Vladi Srbiji u delu vodjenja ekonomske politike", kazala je Tabaković i istakla da su i dosadašnja uvećanja plata u javnom sektoru i penzija bila u skladu sa projekcijama centralne banke o inflaciji, odnosno o uticaju rasta potrošnje na cene.

Komentarišući ocene da će Srbija doći u nezavidnu situciju na kraju ove godine kada na naplatu dospevaju odveznice u vrednosti milijardu dolara, guverner je istakla da to ne treba da brine jer je povoljno poreklo i struktura javnog duga.

"Već je obezbedjeno preko 50 odsto novca potrebnog za otplatu tih obveznica u decembru. Država se odgovorno ponaša u zaduživanju, rukovodeći se dugoročnom održivošću javnog duga", kazala je Tabaković.

Dodale je da se država sve više zadužuje u dinarima i da se ne mogu očekivati povoljnosti u otplati deviznog duga usled slabljenja dolara, kao što je to bilo ranije.

Tabaković je kazala da NBS neće deviznim kursom podsticati izvoznike, odnosno uticati na smanjenje uvoza koji je u porastu.

"Uvoz raste usled toga što raste uvoz opreme i reprometerijala i to će kasnije povoljno uticati na rast proizvodnje", kazala je ona i dodala da rast izvoza podstiču produktivnost i smanjeni troškovi proizvodnje, a ne devizni kurs.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve