Ekonomija
09.07.2018. 15:35
R.E./Politika

Telekom 17. jula vlasnicima besplatnih akcija isplaćuje dividendu od 267,53 dinara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Telekom” će 17. jula građanima, vlasnicima besplatnih akcija, podeliti dividendu od 267,53 dinara. Toliko na njihove račune treba da bude uplaćeno za ukupno 31 akciju koliko je svaki punoletni građanin dobio. Dividenda po akciji je, inače, 8,63 dinara. Podsećanja radi, prošle godine dobili su 362,7 dinara u proseku.

Akcionarima nacionalnog telekomunikacionog operatera će, iz dobiti od 14,5 milijardi dinara na ime dividende, biti raspodeljeno 8,1 milijarda dinara. Bruto iznos po akciji je 10,15 dinara u odnosu na prošlogodišnjih 13,77 dinara po akciji.

Neto iznos po akciji je 8,63 dinara u odnosu na lanjskih 11,7 dinara.

Inače, kao dan dividende utvrđen je 1. jun.

Razlog za manju dividendu u odnosu na 2016. godinu je to što je „Telekom” prošle godine imao pad prihoda od 1,5 odsto na 88,2 milijarde dinara, dok se neto dobit spustila četiri odsto na 14,5 milijardi dinara.

Na konsolidovanom nivou prihod je pao 1,7 odsto na 123,7 milijardi dinara, dok je neto dobit smanjena 1,4 odsto na 14,7 milijardi dinara. Nenad Gujaničić, broker iz brokerske kuće „Momentum sekjuritiz” izračunao je da će domaća akcionarska društva, koja u svom vlasništvu imaju i manjinske akcionare, isplatiti ove godine dividendu od 26,5 milijardi dinara. To je neznatno manje u odnosu na proteklu godinu.

I ove godine, u apsolutnom iznosu najveću dividendu daće „Telekom Srbija” u visini od 8,1 milijardu dinara.

S druge strane, NIS će ove godine akcionarima podeliti skoro sedam milijardi dinara (rast od 73 odsto), pre svega usled značajnog skoka profitabilnosti prošle godine. Dividendni prinos ove hartije (procenat dividende u odnosu na tržišnu cenu akcije) trenutno je iznad nivoa od šest odsto.

Veliki skok dividende ima „Tehnogas”, koji je duplirao dividendu na 518,3 miliona dinara usled rasta dobiti, dok su tradicionalno izdašni prema akcionarima bili i „Galenika Fitofarmacija”, „Metalac”, „Alfa plam” i „Jedinstvo” iz Sevojna.

Nakon prošlogodišnjeg preuzimanja, „Energoprojekt holding” je zadržao dividendu od 20 dinara po akciji (ukupno 216,7 miliona dinara), dok je od njegovih zavisnih preduzeća dividendu izglasao samo EP „Entel” s obzirom na blokadu akcija većinskog vlasnika (usvojen predlog malih akcionara od 500,7 miliona dinara dividende).

Ukupan iznos dividendi, isplaćenih ove godine, bio bi i veći da nije sa liste ispala AIK banka, koja više nema manjinske akcionare, budući da je ove godine odobrila ukupnu dividendu od 4,7 milijardi dinara.

Stižu dividende i od NIS-a i od aerodroma

Građani vlasnici besplatnih akcija, koji ih nisu prodali, mogu da očekuju i dividende od NIS-a i od Aerodroma „Nikola Tesla”. Dividenda NIS-a će biti isplaćena u avgustu ili septembru i za pet akcija sleduje 181 dinar. Građani su dobili i po jednu akciju aerodroma i zato će do kraja godine dobiti 48,71 dinar dividende. Po osnovu akcionarstva u aerodromu njima do kraja godine sleduje i vanredna uplata zbog sklopljenog ugovora o koncesiji. Naime, francuski „Vansi” bi u septembru trebalo da isplati koncesionu naknadu od 501 milion evra koja pripada svim akcionarima pa srazmerno i građanima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve