Ekonomija
15.07.2018. 15:37
Rade Jerinić

TRKA ZA RAST

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zvali su ga rudnikom dugova, a ispostavilo se nakon niza istraživanja da RTB “Bor” leži na drugom najvećem nalazištu bakra u Evropi. Tako je postao jedna od najpoželjnijih akvizicija za velike kompanije iz rudarsko-energetske branše koje su se javile na javni poziv Vlade Srbije za izbor strateškog partnera u srpskom proizvođaču bakra.

- Tender za izbor strateškog partnera za RTB biće raspisan tokom juna, očekujem jaku utakmicu, ali i jači i stabilniji RTB nakon izbora strateškog partnera. RTB “Bor” danas zapošljava pet hiljada ljudi direktno i mi ćemo, svakako, zadržati svih pet hiljada radnih mesta. Ali, važno je da se naglasi i to da od rada RTB indirektno zavisi 20.000 porodica u Srbiji. Očekujem da se posao oko izbora strateškog partnera završi do kraja godine i radujem se tome jer mislim da će to biti samo dodatni impuls i za Bor i za celu okolinu - izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić objašnjavajući pritom da u ovom trenutku RTB “Bor” doprinosi ukupnom BDP Srbije sa 0,8 odsto, a da će, kako se izrazila, “ako ovo uradimo dobro”, udeo proizvođača bakra biti 1,8 odsto. Dakle, dobićemo dodatnih 1 odsto rasta BDP u jednoj godini na, uslovno rečeno, restrukturiranju rudarskog giganta. Prilično impresivno i istovremeno ambiciozno.

U ovom trenutku, kako je javno saopšteno, 11 svetskih kompanija je sa Vladom Srbije potpisalo tzv. NDA ugovor o poverljivosti informacija. Kao potencijalni kupci u srpskoj javnosti su se spominjali kineski “Zijin”, jedan od najvećih proizvođača bakra i zlata u toj zemlji, i ruski “Rašn Koper kompani”, treći najveći proizvođač traženog nemetala u Rusiji. Iako do sada nije saopšteno kakav se tačno model strateškog partnerstva traži sa potencijalnim investitorom, osim što je poznato da će država Srbija zadržati manjinski ali kontrolni paket akcija u RTB, u kuloarima se već spekuliše sa konkretnim ciframa. Tako je još pre nekoliko meseci u javnost procurila informacija da je “Rašn Koper kompani” zainteresovana za kupovinu većinskog paketa Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” i za to je spremna da izdvoji 560 miliona evra. Plan je da država za 60 odsto vlasničkog kapitala dobije 331 milion evra, dok bi oko 230 miliona evra otišlo na unapred pripremljeni plan reorganizacije, na otplatu preostalog duga. Prema tim saznanjima, Rusi bi zadržali isti broj radnika i ne bi im smanjivali zarade. Njihova namera je da ulože u dalji razvoj rudnika, kao i u razvoj kapaciteta topionice i rafinacije. Sličnim informacijama barataju i oni koji su upućeni u ponudu koju je spremna da uputi kineska kompanija. Međutim, u igri se pomalo neočekivano pojavio i “Čengiz holding” turskog tajkuna Mehmeta Čengiza.

Ipak, zanimljivo je da se među ozbiljnim aspirantima ka strateškom partnerstvu bar zasada ne spominje najveći evropski proizvođač bakra, nemački “Aurubis” koji je sasvim slučajno i vlasnik bugarskog komšije RTB “Bora”, “Pirdopa”, rudnika koji leži praktično na istoj bakarnoj žili kao i RTB “Bor”. U svakom slučaju, strateški partner koji bude izabran na tenderu moraće da donese nešto novo u poslovanje RTB, bilo da se radi o svežem kapitalu, tehnologiji, know how ili svemu tome da bi ispunio velika očekivanja i ambiciozne planove koje Vlada Srbije ima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve