TURCI POPUSTILI KREĆE GRADNJA PLANIRANOG GASOVODA RUSIJA-TURSKA I DALJE KA EU: Definitivno rusko zbogom Ukrajini za tranzit gasa

TURCI POPUSTILI KREĆE GRADNJA PLANIRANOG GASOVODA RUSIJA-TURSKA I DALJE KA EU: Definitivno rusko zbogom Ukrajini za tranzit gasa

Foto: Printscreen Youtube


Ruska gasna kompanija “Gasprom” saopštila je da je potpisala protokol o planiranom gasovodu sa turskom vladom.

Kako navode, postigli su sporazum sa turskom firmom “Botas” da okonča arbitražni spor o uslovima dobavljanja gasnih zaliha.

Potpisani protokol tiče se kopnenog tranzita gasovoda u Turskoj, a kompanija “Gasprom” je saopštila da je potpisivanje protokola temelj za početak rada na samom gasovodu, prenosi Rojters.

Turska je odlagala izdavanje dozvole “Gaspromu” za izgradnju kopnenog dela gasovoda, koji će Moskvi omogućiti da zaobiđe Ukrajinu kao tranzitno područje za dostavljanje gasa Evropi, navodi AP.

Neimenovani izvor je u februaru izjavio da je odlaganje dozvole “Gaspromu” verovatno povezano sa razgovorima između te kompanije i turskog “Botasa” o popustu na ruski gas.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije danas da su Rusija i Turska postigli retroaktivni sporazum koji će Turcima odobriti 10,25 odsto popusta na prirodni gas koji Ankara kupi od Moskve.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar