Ekonomija
12.12.2017. 16:42
R.E./Beta

USTANOVLJEN ZVANIČNO KAO SRPSKI NOVAC: Dinar danas slavi svoj 144. rođendan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dinar je na današnji dan 1873. godine ustanovlje kao zvanični srpski novac, a prvi dinar u srebru iskovan je 1875. godine.

Krupan korak u uspostavljanju i razradi novčanog sistema Srbije desio se 1873. godine, kada je za vreme vladavine kneza, a kasnije srpskog kralja, Milana Obrenovića (1868–1889) donet Zakon o kovanju srpske srebrne monete.

Taj zakon je usvojen u Skupštini 29. novembra 1873, po starom, odnosno 12. decembra po novom kalendaru, a knez Milan ga je potvrdio već narednog dana. U skladu sa ovim zakonom, 1875. godine je iskovan prvi dinar u srebru sa likom kneza Milana na aversu u apoenima od 50 para, 1 i 2 dinara.

Novčani sistem se, po tom zakonu, zasnivao na načelima i odredbama Pariske novčane konvencije iz 1865, na osnovu koje je stvorena Latinska monetarna unija.

https://youtu.be/VxOBjxYHShA

Iako Srbija formalno nije pristupila Konvenciji, prvi dinar je shodno njenim odredbama, imao isti sadržaj srebra, težinu i dimenzije kao i franak, odgovarajući srebrni novac Francuske i ostalih zemalja članica Konvencije.

Po oceni Narodne banke Srbije značaj Zakona o kovanju srpske srebrne monet je u tome što se njime, prvi put nakon srednjovekovnog perioda, uvodi samostalnost novčanog sistema u zemlji dok je Srbija bila još uvek u formalno vazalnom odnosu prema otomanskoj vlasti.

"Istorijski trenutak u kome se pojavljuje srpski novac s nazivom dinar predstavlja period teških privrednih prilika i nesigurnosti. Smisao ove novčane reforme i izdavanje srebrnog dinara bio je da se novčani sistem osavremeni i da se zemlja i na ovom polju uključi u život Evrope, kao i da dinar izjednačavanjem s novcem zemalja članica Latinske unije dobije status konvertibilne valute. Takodje, jasna je i namera ove reforme da se i u ovoj oblasti dokaže državnost Srbije na putu ka potpunoj nezavisnosti", istakla je NBS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve