VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Kineski gigant “Zijin” – strateški partner RTB Bor

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Kineski gigant “Zijin” – strateški partner RTB Bor

Foto: YouTube screenshot


Kinesku kompanija Zijin danas je Vlada Srbije izabrala za strateškog partnera u Rudarsko-topioničarkom basenu (RTB) Bor, saopštio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Antić je na konferenciji za novinare rekao da je ta kompanija ponudila kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Ugovor sa izabranim strateškim partnerom RTB-a trebalo bi da bude potpisan u septembru a Zijin bi operativno upravljanje kompanijom mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvodjača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra (oko 1,8 milijardi juana).

Komisija koja sprovodi tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor otvorila je u utorak dve ponude koje su ispunile tražene uslove – Zijina i ruske firme Ju gold.

Ruska rudarska kompanija Ju gold osnovana je još 1976. godine, a tokom procesa privatizacije kupio ju je ruski milijarder Konstantin Strukov. U Rusiji ima sedam rudnika zlata i u toj delatnosti je medju tri najveće ruske kompanije.

Rok za dostavljanje ponuda za RTB Bor koji zapošljava oko 5.000 ljudi istekao je 20. avgusta. Tenderom je bilo predvidjeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara, ali nije definisan vlasnički udeo RTB-a koji država iznosi na prodaju.

Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Ponude za strateško partnerstvo s RTB ;Bor, osim ove dve kompanije, dostavio je i kanadski Dajmond fild, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Ohrabrujuća je vest za Srbiju da je najzad nađen strateški partner državi za RTB Bor u kineskoj firmi “Ziđin majning grup”, koji će uložiti neočekivanih 1,46 milijardi dolara. Ovim će porasti i učešće RTB Bor u BDP zemlje za 2% i još kriminalne radnje dosadašnjeg menadžmenta i šire biće opstrujirane i to odgovara budžetu, a sadašnji čelnik treba, malo u apsu, da odmori, a po njegovim kvalitetima moguće je da preleti i kod kineza. On to može, on to ume, ima dvoljnog iskustva.

+ Ostavite komentar