Scena
25.02.2019. 16:26
R.E./Foto: Promo

01. MART KOMBANK DVORANA: ŠAVOVI" PREMIJERNO NA 47. FESTU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Višestruko nagrađivani fim Miroslava Terzića "Šavovi" biće premijerno prikazan na 47. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Kombank Dvorani 01. marta u 19.30 časova.

Film je inspirisan istinitom pričom beogradske krojačice koja skoro dve decenije traži svog "mrtvog sina"

Nesrećna majka koju tumači Snežana Bogdanović  bori se sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je sahranjen njen novorođeni sin.
Strpljivo spajajući šavove svoje priče ona, posle skoro dvadeset godina,  veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

Ostale uloge tumače Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić. Producenti  filma su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield ,a  scenario potpisuje  Elma Tataragić. Snimatelj filma je Damjan Radovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Fim Šavovi osvojio je nagradu  stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu Panorama, dok je u konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

Uoči srpske premijere filma reditelj Miroslav Terzić poručuje da je nakon niza godina, njegova želja da snimi Šavove krenula da se ostvaruje kada je upoznao Drinku Radojičić, čija ga je skromnom i hrabrost razoružala. On joj se zahvalio i dodao:

 " Od samog početka sam imao sreću da radim sa sjajnom glumačkom ekipom i saradnicima. Još u toku rada na scenariju sa Elmom Tataragić želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne stedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Ona je drug, borac i veliki glumac”, poručio je Terzić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Milena Trobožić Garfield koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma poručuje “Svi kritičari, i naši i strani,  koji su pisali o Šavovima posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe  ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala".

NAGRADE 

Film „Šavovi“ osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama i od sada će imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare. Tročlani ziri je odlučio o ovoj nagradi.

U konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta Berlinska publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila je Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama 

FILM ĆE SE U BIOSKOPSKOJ DISTRIBUCIJI NAĆI OD 14. MARTA

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
16.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve