Scena
15.07.2018. 15:14
Katarina Nikolić

ANGAŽOVANI FILM OKOSNICA 25. PALIĆA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina (Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifa“, omaž program dobitnicima nagrade „Underground Spirit“, Ekološki dokumentarci, Klasici na Trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu). FEF će 14. jula otvoriti italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer, pobednice Kana 2018. za najbolji scenario, a zatvoriti 20. jula kontroverzni pobednik ovogodišnjeg Berlina, rumunski film „Ne dodiruj me“ Adine Pintilije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na Glavnom takmičarskom programu 25. Palića biće prikazano 12 ostvarenja, a kako ističe selektor Nenad Dukić, reč je o raznovrsnoj i angažovanoj selekciji.

- Raznovrsnost se odnosi na rediteljske postupke, odabir tema i prisustvo različitih kinematografija, velikih poput francuske i nemačke, ali i manjih, sve do onih gotovo nepostojećih ili nama nepoznatih - rekao je Dukić, napominjući da se ispostavilo i da je većina odabranih filmova i angažovana.

- Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas, od migrantske krize, preko socijalne krize, i to ne samo u zemljama tranzicije nego i u onim razvijenim, sve do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma - izjavio je on.

Takmičarski program počinje nemačkim filmom „Styx“ Volfganga Fišera. Pominjući posebno belgijski film „Devojka“ Lukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu, i beloruski „Kristal“ Darije Zuk, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na FEF-u biti prikazano čak pet filmova s liste od deset nominovanih za evropsku „Luks nagradu“, koja je objavljena na kraju Festivala u Karlovim Varima.

Profesionalci

Festivalski žiri Glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norvilijene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. A na Paliću će raditi i FIPRESCI žiri u sastavu: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Novoizabrani predsednik Saveta festivala u naredne četiri godine je Duško Kovačević, selektor Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić, a Nil Jang, filmski kritičar iz Velike Britanije, i Miroslav Mogorović su selektori programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope. O tome šta možemo očekivati od tog saziva, a povodom 25 godina postojanja FEF-a, pitali smo i Radoslava Zelenovića, direktora i jednog od osnivača ovog filmskog festivala, kao i kako će biti obeležen značajan jubilej.

- Jubilej je dvostruk, 25 godina postojanja festivala i 15 godina od kada on ima međunarodni karakter. Biće to, kao i u svim prethodnim izdanjima, mesto gde se prikazuju filmovi koji otvoreno i kritički prikazuju problem s kojim se susrećemo mi kao pojedinci i zajednice u kojima živimo. Festival je po opštem mišljenju dobar i zbog profesionalaca koji su mu godinama poklanjali svoje znanje i svoj entuzijazam. Milena Dravić, Branislav Lečić i Mira Banjac su u ključnim trenucima vodili Savet našeg festivala. Sada je na njegovom čelu Duško Kovačević, koji će svojim umećem nastaviti taj deo posla. Otišao je dugogodišnji selektor i prijatelj mnogih od nas Nikolaj Nikitin, ali došao je Miša Mogorović, programski direktor Palića 2018, koji je stasao u vrsnog profesionalca upravo na ovom festivalu radeći 23 godine značajne poslove koji su stvarali fizionomiju manifestacije. Nenad Dukić, novi selektor Glavnog programa, u prošlosti je bio deo festivalskog tima, a već godinama ima dobar uvid u dešavanja u evropskoj kinematografiji kao član i predsednik jednog broja strukovnih udruženja, što nam pomaže oko sastavljanja žirija i dugih poslova kojima naš festival obiluje. Nil Jang je takođe s nama godinama i jedan je od važnih kvaliteta festivala. Uvek smo se trudili da u timu imamo profesionalce koji imaju uvid u sveukupnu filmsku produkciju, te je u tom smislu Jang dobitna kombinacija za nas.

Noviteti

S obzirom na to da je reč o festivalskim jubilejima, zanimalo nas je da li FEF 2018. ima i neke novitete, kao i po čemu se izdvaja na mapi evropskih filmskih festivala.

- Rekao bih po tome što je to isključivo festival na kojem se prikazuju filmovi iz Evrope, proglašen je najboljim u Evropi, a dešava se u zemlji koja nije članica EU. A povodom jubileja smo uspeli da vratimo program Pobednici na Trgu, koji je trajao od 5. do 11. jula i na kojem su prikazani filmovi koji su pobedili na pet poslednjih festivala kod nas, dok su festivalski programi kao uvod u festival počeli još 1. jula. To je program Best of Europe, sačinjen od sedam najboljih evropskih filmova iz 2017. Tradicionalno, od 8. do 12. jula prikazani su omaž programi posvećeni dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifa“ za doprinos evropskoj kinematografiji. Kao što znate, ove godine su to dva velika glumca, Evropljani koji su i u svetu napravili velike i značajne karijere. Reč je o Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu. Festival i jubilej će obeležiti koncert Radeta Šerbedžije, izložba posvećena Mileni Dravić, pozorišna predstava „Kada je Sombor bio Holivud“ u režiji Kokana Mladenovića, posvećena jednom od najznačajnijih pionira filma na našim prostorima Ernestu Bošnjaku, kao i tradicionalni koncerti, razgovori, radionice - zaključuje Zelenović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Selektori

Jubilarni, 25. FEF Palić predstavlja i izuzetne filmske naslove jedne od najznačajnijih programskih celina festivala Paralele i sudari. Ovaj takmičarski program posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, ali i Centralne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potrebe za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu... Za ovogodišnji program, koji se sastoji od 14 ostvarenja, pobrinuo se selektorski tim koji čine filmski kritičar i stvaralac Nil Jang i programski direktor festivala Miroslav Mogorović.

- Program Paralele i sudari, posvećen najboljim filmovima novije produkcije iz Centralne i Istočne Evrope, dobro je ukorenjen kao značajna takmičarska selekcija festivala, gde o najboljem filmu odlučuje žiri vodećih novinara s celog kontinenta. Ovogodišnji program smo sastavili Miroslav Mogorović i ja, i verujemo da će prikazati eklektičnu i stimulativnu sliku onoga što se dešava u ovom zasigurno živom delu sveta. Mnogi od ovih filmova dodiruju političke i društvene teme, ali to rade na način koji je pristupačan i prosvetljujući, često uz dozu humora, ublažavajući ozbiljna pitanja koja istražuju. Ove godine pored igranih filmova uključili smo i nekoliko dokumentaraca, plus prvi put nekoliko komplementarnih kratkih filmova koji će biti prikazani pre naslova iz takmičarskog programa. Rezultat je, nadamo se, kaleidoskopski snimak koji slavi niz odličnih filmskih stvaralaca iz Srbije i njenog komšiluka - izjavio je selektor Jang.

U okviru programa Paralele i sudari posebno se ističe ukrajinski film „Vulkan“ scenariste i reditelja Romana Bondarčuka, koji stiže u Srbiju samo nekoliko dana nakon svoje svetske premijere u okviru prestižnog takmičarskog programa East of the West na Festivalu u Karlovim Varima. „Zatim, tu je „Mrtva nacija“, najnoviji dokumentarac talentovanog i nepredvidivog rumunskog autora Radua Žudea. U pitanju je veoma poseban esejski film o rumunskoj istoriji koji kombinuje arhivsku fotografiju i isečke iz dnevnika na jednostavan i briljantan način, a prema selektoru Nilu Jangu to je „jedan od najznačajnijih filmova iz bilo kog dela Evrope u poslednjih nekoliko godina“.

Sadržaji

Film „Granica“ Petera Bebjaka je veoma zanimljiv za publiku Palića i Subotice jer se radi o specifičnom kvalitetu života na granici između EU i ostatka Istočne i Centralne Evrope. Ovaj igrani film ukrajinskoslovačke koprodukcije je energična, smešna, a ponekad i prilično nasilna triler-komedijadrama o krijumčarenju koje se odvija na granici između tih zemalja u trenutku kada se Slovačka priprema za pridruživanje EU 2004.

Osim pomenutih naslova, na programu će se naći i najnoviji film slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča „Osnove ubijanja“, slovačko-austrijski film čuvenog Martina Šulika „Tumač“, slovački film „Teška duša“ o Romima i njihovim tužnim pesmama, nekoliko debitantskih ostvarenja kao što su gruzijski psihološki triler i dobitnik nagrade „Srce Sarajeva“ - „Strašna majka“, domaći film mladog Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“, magično debitantsko ostvarenje ukrajinske produkcije „Kad drveće pada“ i uzbudljivi mađarski film „Cvetna dolina“ o mladoj Bjanki koja iz potrebe za nesvakidašnjicom krade dete i započinje igru porodice s Lacijem koji je ometen u razvoju.

Tu su i kratki filmovi „Baka“ s Mirom Banjac i Nenadom Jezdićem, zatim „Potera“, koji govori o prožimanju hokeja sa češkim i slovačkim društvom, „Ništa novo pod suncem“ o mladiću Mihalu i njegovom susretu s devojkom koju je upoznao na internetu, te ukrajinski ironični dokumentarac „Pad Lenjina“.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifa“ Brajan Koks i Rade Šerbedžija na Paliću će se predstaviti publici 15. jula, Šerbedžija će tom prilikom održati i koncert, a Brajan Koks, poznat i po naslovnoj ulozi u filmu „Čerčil“ Džonatana Teplickija, razgovaraće s publikom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve