Društvo
13.08.2018. 12:44
R.E./ kolubarske.rs

"ČARAPE KRALJA PETRA" VREDNE 2,85 MILIONA DINARA: Valjevo izdvojilo ogroman novac za film Laze Ristovskog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Grad Valjevo je iz budžeta izdvojio 2,85 miliona dinara za film Lazara Ristovskog "Čarape kralja Petra", čiji su delovi snimani u staroj čaršiji - Tešnjar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Novac je krajem jula uplaćen na račun preduzeća "Zillion film" čiji je direktor Lazar Ristovski, i to sa budžetske pozicije "ostale stručne usluge". Za ovu "stručnu uslugu" vrednu 2,85 miliona dinara, ako je već podvedna pod "uslugu", kršeći zakon, Grad nije raspisao javnu nabavku.

Odluku da se privatnoj producentskoj kući iz budžeta Valjeva isplati milionski iznos doneo je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je potpisao ugovor o "poslovno-tehničkoj saradnji".

U ugovoru je precizirano da se "uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje u realizaciji projekta, koji je predmet ugovora, grad Valjevo promoviše kao centar kulture i grad sa izuzetnim potencijalom za snimanje filmova i uvrsti na što veći broj mapa gradova filmske industrije".

Pored toga što je iz gradske kase isplaćeno u gotovini 2,85 miliona dinara, Grad se obavezao da će, kako je precizirano u ugovoru, "davati aktivnosti nadležnih organa, službi i preduzeća, srazmerno potrebama projekta", što drugim rečima znači da će za potrebe snimanja filma biti angažovani radnici gradskih javnih preduzeća o trošku tih javnih preduzeća, a ne filmadžija.

Grad se još obavezao da će "angažovati cisterne sa vodom za sve vreme snimanja, angažovati nadležno preduzeće u cilju čišćenja ulica, obezbediti dozvole za parkiranje, dati na korišćenje prostoriju MZ Stari grad i obezbediti smeštaj za članove ekipe u periodu snimanja".

Takođe, grad se obavezao da će ukloniti, a po završetki snimanja vratiti, saobraćajne znake i putokaze u Tešnjaru, kante za smeće i žardinjere, stub javne rasvete i svetiljke na kandelabrima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Valjevo nije jedini grad u Srbiji koji je iz budžeta platio snimanje filma Lazara Ristovskog. Razlika je jedino u tome što su neki gradovi, poput Čačka, koji je odlukom Gradskog veća izdvojio 950.000 dinara, kupovali karte za film čije je snimanje bilo u toku.

MUKE SA KRALJEVIM ČARAPAMA: Film koji je podelio javnost, pre nego što se pojavio na velikom platnu

 Iz više izvora potvrđeno je to da su gradonačelnici ili predsednici opština u Srbiji dobili "direktivu" za kupovinu karata, čime su se uključili u finansiranje novog filma proslavljenog glumca, inače otvorenog simpatizera SNS-a.

 Ovakav način finasiranja nije u skladu sa zakonima, jer se projekti u kulturi iz lokalnih i državnog budžeta sufinansiraju ili pomažu putem javnog konkursa, a ne kupovinom karata ili "uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje u realizaciji projekta", kao što je to učinio grad Valjevo.

Zanimljivo je to da je grad Valjevo platio 2,85 miliona dinara preduzeću "Zillion", Lazara Ristovskog da ga "promoviše kao centar kulture i grad sa izuzetnim potencijalom za snimanje filmova i uvrsti na što veći broj mapa gradova filmske industrije".

"Gradovima filmske industrije" bi trebalo da se plaća korišćenje njihovih resursa za snimnaje filma, a ne obrnuto. Ako Valjevo nema prihod od snimanja filmova ili serija u Tešnjaru, nego troši resurse grada, javnih preduzeća i još dodatno plaća, jasno je da to nije korist nego šteta za grad i građane.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve