Scena
27.06.2018. 16:05
R.E.

DANI RUSKOG FILMA U SRBIJI: Ove godine dešavanje u Beogradu i Nišu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nastavljajući da razvija istorijske i kulturne veze između Rusije i Srbije, producentska kuća „Sinemarijus“ uz učešće „Ruskog ekspresa“ i podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Saveza kinematografa Ruske Federacije, Nacionalne fondacije za podršku nosiocima prava predstavljaju međunarodni filmski festival „Dani ruskog filma“ u Srbiji.

Ove godine događaj će se održati u dva najveća srpska grada, Beogradu i Nišu. Ceremonija otvaranja festivala biće održana u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci 04.jula. Otvaranje će svojim prisustvom uveličati poznati ruski režiseri, učesnici delegacije, predstavnici ruske ambasade, Ruskog centra nauke i kulture, kao i predstavnici srpske filmske industrije i zvanični predstavnici vlasti.

Na programu će biti prikazano 7 savremenih ruskih filmova. Film otvaranja će biti delo režisera Pavla Drozdova " Nećemo se pozdraviti", koju će srpska publika videti odmah nakon ruske premijere.

Pored projekcija filmova, tokom festivala održaće se i susreti glumaca i reditelja sa publikom, konferencije za štampu, stručne rasprave.

"Dani ruskog filma" u Srbiji imaju za cilj razvijanje novih veza sa kreativnom i ekonomskom elitom zemlje, jačanjem saradnje u oblasti filmske industrije, širenje kulturnih razmena i oblikovanjem pozitivnog imidža Rusije kao strateškog partnera Srbije.

Producent festivala, savetnik u Savezu filmskih autora Ruske Federacije, glavni i odgovorni urednik «The Hollywood Reporter. Rusko izdanje» Marija Lemeševa napominje:"Istorijske i kulturne veze između Srbije i Rusije imaju vekovnu tradiciju. I bez obzira na promene i teškoće, do kojih je došlo je u našoj zemlji u novijoj istoriji, mi smo još uvek veoma blizu jedni drugima. Ovo je veoma važno i ovaj bliski odnos treba održavati. Daju nam jedinstvenu priliku da razgovaramo sa srpskom publikom na jeziku kulture, jeziku filma, jeziku emocija i utisaka. Zbog toga smo pažljivo odabrali filmove kako bismo predstavili najjače emocionalno razumljive savremene filmove srpskoj publici. I, naravno, očekujemo da će uz naši pomoć, saradnja ruske i srpske filmske industrije razvijati dinamičnije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve