Scena
30.01.2019. 18:47
R.E./Foto: Beta

DOMAĆI FILM "REŽI" PREMIJERNO NA 47. FESTU -KOMBANK DVORANA 27. FEBRUAR

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Film domaće kinematografije "Reži" biće premijerno prikazan u Kombank Dvorani 27.februara u 19:30h na 47. Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

REŽI prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

“Reži” je drugi film reditelja Koste Đorđevića, autora filma „S/Kidanje“ iz 2013. godine.

Film prati jedan neobičan dan u životu tinejdžerke Aje, njene drugarice i drugara iz kraja, koji tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim. Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju.

Ajina potreba i potraga za ljubavlju, od nečeg što je izgledalo kao vesela avantura, prerasta u dramu koja će obeležiti njihove mlade živote.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ovo je film o tinejdžerima i njihovom odrastanju u surovom svetu bez jasnih pravila. Ne drži pridike, ne traži krivce. „Reži“ je ogledalo onog što zovemo našim savremenim društvom, ali ogledalo u kojem se jasno može videti i odraz prošlosti koju smo živeli, ali i naslutiti obrisi budućnosti.

Zanimljivo je da kroz likove tinejdžera jasno možemo iscrtati i likove njihovih nevidljivih i nikad prisutnih, od borbe za opstanak sluđenih roditelja.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Film je snimljen tokom letnjih dana 2017. godine. Osobenost filma leži i u činjenici da glumačku ekipu predvode dve mlade, harizmatične glumice Kristina Jovanović i Đurđina Radić poznatija kao Djixx, koje su publici poznate i iz sveta muzike.

Naime, Kristina Jovanović, članica je bendova E play i KIKA, dok je Đurđina Radić- Djixx nekadašnja članica benda SevdahBaby. U filmu, pored Kristine i Đurđine, igraju i Mladen Sovilj, Marko Janketić, Milan Čučilović, Radoslav Rale Milenković i drugi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Autorski tim predvođen rediteljom Kostom Đorđevićem, čine scenarista Dragan Nikolić, direktorka fotografije Bojana Andrić, montažerka Romana Vujasinović, kompozitor Filip Mitrović, kostimografkinja Suna Kažić, scenograf Damjan Paranosić, šminker Darko Kenig, snimatelj zvuka Branko Đorđević, dizajneri zvuka Mićun Jauković i Dako Puač.

Producenti filma su Miloš Ivanović, Kosta Đorđević i Bojana Andrić. „Kinematografska kuća“ iz Beograda stoji iza produkcije filma, a u saradnji sa „Marinis Media“ iz Hrvatske i „Platforma“ iz Srbije. Projekat filma „Reži“ podržan je od strane Filmskog centra Srbije na konkursu za razvoj projekta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kosta Đorđević Reditelj, biografija

Kosta Đorđević je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu na katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njegov studentski film Ulični hodač bio je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu. Na filmu U prolazu je prvi put sarađivao sa direktorkom fotografije, Bojanom Andrić, što ga je inspirisalo na čestu upotrebu mizanscena u radu.
Kostin prvi dugometražni film S/Kidanje je imao evropsku premijeru na filmskom festivalu u Vašavi, a drugi dugometražni film, Reži, biće premijerno prikazan na FEST-u 2019. Trenutno radi na novom dugometražnom filmu Žal koji se očekuje 2020.

Filmografija

Žal (2020) dugometražni igrani; u pred-produkciji
Reži (2019) dugometražni igrani; Kinematografska kuca/Platforma/Marinis Media
Ruske kape (2015) srednjemetražni edukativni film
S/Kidanje (2013) dugometražni igrani; Kinematografska kuća; nominovan za Free Spirit Award, Warsaw Film Festival ’13
U prolazu (2008) kratkometražni igrani film, Klan film
Invazija (2005) dokumentarni; DartFilm
Ulični hodač (2004) kratkometražni; FDA; Leopards of Tomorrow, Locarno Film Festival

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Glumica, muzičar

Kristina Kika Jovanović je glumica i pevačica rođena 1993. godine u Beogradu gde završava studije na Akademiji Umetnosti na katedri za glumu.
Prvu veliku ulogu ostvarila je u televizijskoj seriji Prava žena, a glumila je u filmovima Mač osvete, Poslednja noć, Greška, Buđenje, Čega se igramo i u serijama Pogrešan čovek, Istine i laži, Sinđelići.
Pored filma i televizije, Kristina glumi i u pozorištu gde je igrala u predstavama Pokondirena tikva, Zojkin stan, Ne/Vidljivi grad.
Aktivno se bavi muzikom i frontmen je dva beogradska benda E-Play i Kika.
Glumica, muzičar, tekstopisac
Đurđina Radić je glumica,muzičar i tekstopisac. Rođena 1991. u Beogradu gde je završila je srednju muzičku školu „Stevan Stevanović Mokranjac“ i apsolventkinja je na Akademiji Umetnosi u Beogradu na katedri za glumu. Glumi u filmu Dnevnik Mašinovođe, televizijskoj seriji Psi laju vetar nosi, a tumačila je i lik Ejmi Vajnhaus u biografsko.kabaretskoj monodrami Albatros u oku Ejmi Vajnhaus. Pozajmila je glas liku Spajder Gven za srpsku sinhronizaciju animiranog filma Spajderman Novi Svet, a oživela je i animirani lik Yess u filmu Razbijač Ralf 2.

Kao tekstopisac, kompozitor i frontmen nastupa ispred poznate grupe SevdahBABY gde se pojavljuje pod umetničkim imenom Djixx.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve