13.07.2018. 15:05
R.E/b92.net

Dušan Kovačević otvara Festival ervopskog filma na Paliću

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jubilarni dvadeset i peti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče Dušan Kovačević, koji će tom prilikom i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta Festivala od Mire Banjac.

Publika će biti u prilici da pogleda i slike iz porodičnog albuma Festivala od 1993. do 2017. godine i da pozdravi reditelja filma Styx Volfganga Fišera, gosta Festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Biće takođe predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade za selekciju “Paralele i sudari”, kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Nakon toga, program Festivala otvoriće van konkurencije italijanski film Srećan kao Lazaro Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Ovaj film priča o prijateljstvu dva mladića - Lazara, seljaka naizgled prostodušnog zbog svoje dobrote, i Tancredia, plemića opterećenog sopstvenom maštom. Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film Styx Volfganga Fišera, okeanska alegorija o odgovornosti pojedinca u suočavanju sa migrantskom krizom.

Dobitnicima Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu, nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena tokom festivala i to Radetu Šerbedžiji 15. jula, a Brajanu Koksu 16. jula.

Glavni takmičarski program 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Posetioce očekuje eklektična i stimulativna slika Centralne i Istočne Evrope kroz 14 zanimljivih filmova u selekciji “Paralele i sudari”, kao i trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u programu “Mladi duh Evrope”.

Publika će zasigurno uživati u izvanrednim dokumentarnim filmovima sa snažnom porukom koji će biti prikazani u okviru selekcije “Ekološki dokumentarci".

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala, koja će biti otvorena 17. jula, predstavu „Kad je Sombor bio Holivud“ o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića „Dodir večnosti“, o dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“. O novim laureatima pisao je stalni saradnik Festivala Ivan Aranđelović.

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a na radost festivalske publike jedan od njih održaće harizmatični Rade Šerbedžija 15. jula na Sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, sa početkom u 22 sata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve