Scena
09.02.2018. 15:39
Katarina Nikolić, Foto: Oksana Toskić

(FOTO) PODELJENE FIPRESCI NAGRADE: Vuletićev het-trik za "Rekvijem gospođe J"

oks0004.jpg

Podeljene FIPRESCI nagrade 25. jubilarni put, "Rekvijem za gospođu J" trijumfovao u kategorijama najbolji film, scenario i režiju, za najboljeg glumca u prošloj godini proglašen je Srđan Žika Todorović, a za najbolju glumicu Sloboda Mićalović

Srpska sekcija Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci početkom svake godine dodeljuje filmske nagrade u deset kategorija.
_OKS0076
Nagrade se dodeljuju u sledećim kategorijama: najbolji film, režija, muška uloga, ženska uloga, fotografija, montaža, scenario, scenografija, muzika, najbolji strani film, od ove godine i za dokumentarni film. Svečana jubilarna 25. dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2017. godini održana je 8. februara 2018. u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu.
_OKS9989
Najbolji srpski film u 2017. godini, prema oceni članova Fipresci Srbija, bio je „Rekvijem za gospođu J.", u produkciji Nenada Dukića, a ta drama o tranziciji osvojila je i nagrade za najbolju režiju i scenario - Bojana Vuletića, koji je time u jednom danu postigao het-trik.
_OKS9908
Bojan Vuletić je primajući nagradu citirao slavnog poljskog sineastu Andžeja Vajdu da reditelj ima obavezu ako je film loš da kaže da je njegov, a ako je dobar, da govori - naš film.
_OKS9920
„U tom smislu hvala celoj mojoj ekipi. Reditelj je na neki način samo prvi među jednakima. I scenario je samo jedan deo u nizu potrebnom za nastanak filma, ali jeste umetničko delo", rekao je Vuletić.
_OKS9899
Producent filma "Rekvijem za gospođu J" Nenad Dukić, inače doajen filmske kritike, je pri uručenju nagrade za najbolji film izjavio da je lepo kada jedan film objedini nagrade - one koje na festivalima dodeljuju žiriji sastavljeni uglavnom od reditelja i glumaca i one o kojima odlučuju kritičari, podsećajući da je „Rekvijem za gospodu J." nagrađen na festivalima u Nemačkoj, Italiji i na beogradskom Festu, a dobio je i Fipresci nagradu na festivalu u Sofiji. I dodao da bi voleo kada bi u srpskoj kinematografiji bilo više društveno angažovanih filmova, kada bi reditelji i scenaristi veću pažnju posvećivali problemima u okruženju, jer nam ovo vreme nudi puno više izazova i tema nego u doba čuvenog crnog talasa 70-ih godina prošlog veka.
_OKS9885
Srđan Žika Todorović dobio je nagradu filmskih kritičara i novinara za najboljeg glumca u prošloj godini, za ulogu u filmu "Besni pas" Dragana Pešikana.
_OKS0004
"Uglavnom sam dobijao nagrade od žirija u kojima su drugi glumci ili reditelji, scenaristi, a ova mi je prva od filmske kritike, koju cenim i poštujem, a interesuje me da pročitam u novinama kritiku o sebi i svom radu, i volim kad je afirmativno. Zato mi ova nagrada znači", rekao je Todorović na dodeli u Muzeju jugoslovenske kinoteke.
_OKS0057
Najbolja glumica je Sloboda Mićalović koja je nagrađena za ulogu u filmu "Na mlečnom putu" Emira Kusturice. Zahvalivši na nagradi, Mićalović je rekla da ona pripada celoj ekipi filma i Kusturici koji joj je dao šansu da uradi nešto novo. Glumci, primetila je, "često umeju da kažu kako im reč kritičara i nije toliko važna, posebno kad naprave lošu ulogu". Ona je nagradu posvetila svom preminulom ocu koji bi se, kako je rekla, silno radovao da može da je vidi.
_OKS9910
Kusturičin film "Na mlečnom putu" dobio je pored ove nagrade, i Fipresci za scenografiju Goranu Joksimoviću, kao i za najbolju fotografiju, za koju su nagrađeni su Goran Volarević i Martin Šec, dok je priznanje za najbolju montažu pripalo Đorđu Stankoviću za "Afterparti", za najbolju muziku Nemanja Mosurović za ostvarenje "Prokleti Pas", a za kostim je nagrađena Jelena Stokuća za film "Zona Zamfirova 2".
Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je Mili Turajlić za ostvarenje "Druga strana svega", koja je skrenula pažnju da je dokumentarni film od ove godine uvršten u stalne kategorije za nagrade Fipresci Srbija i izrazila zadovoljstvo što je domaća kritika prepoznala i odlučila da vrednuje tu vrstu filmskog stvaralaštva.
_OKS9939
Za najbolji strani film proglašeno ostvarenje "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva. Posebna nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji uručena je Đorđu Nikoliću, jednom od najstarijih aktivnih snimatelja. Fipresci Srbija posthumno je nagradila Aleksandra D. Kostića, koji je bio cenjeni dramaturg, filmski kritičar i urednik filmskog programa na TV B92.
Na ceremoniji, koju je vodio Ivan Karl, prikazani su inserti iz nominovanih filmova, a nagrade - uramljene diplome uručivali su članovi Fiprescija.
_OKS0072
Predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić je ovom prilikom istakao je da mu je drago što je sa uspehom organizovana već jubilarna, 25. dodela nagrada tog udruženja i dodao da to u vremenima koja nisu naklonjena filmskoj kritici i filmskoj delatnosti uopšte.
Godišnje Fipresci filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije Fipresci i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije Fipresci koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim nedeljnicima i magazinima u Srbiji.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve