Scena
04.04.2018. 14:45
Kristina Kecman, Foto: Boško Bunuševac/Ekspres

NOVA ZORA SRPSKE KINEMATOGRAFIJE: Počelo snimanje serije "Jutro će promeniti sve"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Jutro će promeniti sve", ne, nije reč o staroj pesmi grupe Indeksi, već o najnovijoj dramskoj seriji, koja je danas u OŠ "Pavle savić", imala treći dan snimanja.

Serija je nastala kao zajednički projekat dve medijske kuće, Radio televizije Srbije i Radio televizije Republike Srpske, čija je saradnja u prošlosti već donela izuzetne dramske plodove, poput televizijskih ostvarenja "Senke nad Balkanom" i "Meso".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Boško Bunuševac

Kroz vizuru dva reditelja, Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, gledaoci će imati prilike da isprate priču o "povratniku", Filipu, mladom diplomcu ETF-a, koji se iz Amerike i idiličnih prekookeanskih kapitalističkih snova, vraća u Srbiju, rodnu zemlju, rastrzanu nesigurnostima, koliko je njima rastrzan i sam junak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Boško Bunuševac

Lik Filipa, kojeg igra poznati glumac Nikola Rakočevič, dopunjavaju likovi njegove sestre, prijatelja, kao i roditelja sa kojima glavni junak ima nešto složeniji odnos, budući da postoji generacijski jaz. A pošto uloge roditelja igraju dva značajna aduta srpske kinematografske i pozorišne scene, Anita Mančić i Nebojša Dugalić, gledaoci mogu očekivati da će glumci uneti izuzetnu emotivnu obojenost i životvornost svojim likovima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Boško Bunuševac

Zanimljivo je da se na pitanje koja je tema serije, ne može odgovoriti kao iz topa, već je odgovor nešto složeniji. Tema je veliko pitanje samoostvarenja, potrage, egzistencijalne krize i etičkih konflikta, ali i metamorfoze ličnosti. Slika se psihološki i etički razvojni put mladih ljudi, koje društvo pokušava da ukalupi u neku svoju mašineriju i ideal vrednosti. Tema je i sam čovek, na kraju krajeva, i to čovek u jednom posebnom prostoru i vremenu, u srpskom, beogradskom hronotopu, ali koji se metaforički prenosi na apsolutna sva vremena i prostore od svitanja prve zore na svetu.

Nikola Rakočević, objašnjavajući složenost i dubinu likova u seriji, istakao je da je najveći izazov bilo upravo prikazati proces suočavanja sa sopstvenim likom, bez egocentrične vizije i samoglorifikacije, i da tema serije bi mogla biti potraga za odgovorom na pitanje "Šta je uspeh?", dok se očajnički traži smisao života u besmislenim situacijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Boško Bunuševac

Da serija neće krenuti već utabanim stazama i odabrati "lakši put" klišeiranih rešenja, obećao je i reditelj Vlada Tagić, koji je izjavio da televizijska obrada nije ništa drugo do umetnički i metaforični prikaz fenomena sa kojima se svi neizbežno suočavamo u nekom trenutku - krizom identiteta, otuđenjem, potrebom za pripadanjem i rastrzanošću između etosa i snova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Boško Bunuševac

Takođe, pored inovativnog pristupa sadržini, i sama forma serije oslikava drugačiji, sažetiji, stil od dosadašnjih televizijskih ostvarenja, budući da će jedna epizoda trajati svega pola sata, što se simbolično nadovezuje i na fragmentarnu perspektivu junaka serije.

Serija će ukupno brojati četrdeset epizoda, a može se očekivati da na male ekrane stigne početkom oktobra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
16.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve