Društvo
18.12.2017. 11:51
Ljiljana Keković

„UBICE MOG OCA": Koji su stvarni događaji inspirisali scene iz popularne TV serije

vuk-kostic-2.jpg

Inspiracija da s Natašom Drakulić napiše scenario za „Ubice moga oca" bila mu je američka kriminalistička serija „True detective", međutim, bolji poznavaoci policijsko-kriminalističkih prilika u nas prepoznali su u domaćoj TV drami brojne scene koje se podudaraju s realnim likovima i događajima koji su se ne tako davno zaista i odigrali na beogradskom asfaltu

Gledanost i popularnost prvog domaćeg krimi-trilera „Ubice moga oca", emitovanog od oktobra 2016. do januara 2017. godine na RTS-u, potvrdile su da se Srbi lože na crnu hroniku. Iako se reditelj i koscenarista serije Predrag - Gaga Antonijević pribojavao da li će se TV priča primiti kod domaće publike, već posle prve dve emitovane epizode jasno je bilo da je pogodio ukus širokog auditorijuma ispred malih ekrana.

Kako je rekao, inspiracija da s Natašom Drakulić napiše scenario za „Ubice moga oca" bila mu je američka kriminalistička hit serija „True detective", međutim, malo bolji poznavaoci policijsko-kriminalističkih prilika u nas prepoznali su u domaćoj TV drami brojne scene koje se podudaraju s realnim likovima i događajima koji su se ne tako davno zaista i odigrali na beogradskom asfaltu.

serija Scena iz serije

Svakako najupečatljivija scena je iz jedne od poslednjih epizoda prve sezone, kada jedan od korumpiranih šefova beogradske policije naređuje da se poštenom inspektoru iznudi iskaz gušenjem kesom. Svako podudaranje je slučajno ili namerno, ali ova scena neodoljivo je podsetila na događaj kada je tokom ispitivanja pod nikad razjašnjenim okolnostima preminuo poznati slikar Dragan Malešević Tapi.

U seriji „True detective", policijski inspektori iz Luizijane Rast Kol i Martin Hart 2012. godine ponovo dobijaju slučaj na kojem su radili 1995. godine. Dok se ispitivanje odvija u današnjem vremenu, dva bivša detektiva pričaju priču o svojoj istrazi, dirajući nezalečene rane i dovodeći u pitanje svoje navodno rešenje bizarnog ritualnog ubistva iz 1995. Događaji se prepliću i 2012. svaki od njih biva odvučen u svet za koji veruje da ga je ostavio iza sebe. Prva sezona naišla je na dobar prijem kod kritičara i bila je nominovana za brojna priznanja, uključujući i četiri Zlatna globusa i 12 Emija.

U „Ubicama mog oca", glavni junak, inspektor Aleksandar Jakovljević, čiji lik tumači Vuk Kostić, uprkos svom problematičnom ponašanju, dobija zadatak da reši slučaj ubistva ćerke jedinice uglednog biznismena. Aleksandar, čiji je otac ubijen kao policijski inspektor na zadatku, i čija smrt nije rasvetljena, ništa ne prepušta slučaju i kopa po svakom segmentu života ubijene devojke. U početku ne razume kakvom se riziku zbog toga izlaže jer je moćnicima iz policije, povezanim s kriminalcima, veoma stalo da se to ubistvo zataška. Radeći na slučaju, dovodi u vezu ubistvo devojke sa ubistvom svog oca...

tika3Tihomir Stanić: „Čim sam pročitao scenario, znao sam po kom policajcu ću graditi svoj lik. Ali ne, ne mogu da vam otkrijem ko je to pošto je poznat. Znam da se on ne bi ljutio, ali neka ostane tajna."

Koji se likovi i događaji u prvoj srpskoj krimi-seriji podudaraju s realnim? Glumac Tihomir Stanić, koji tumači lik načelnika policije Predraga Marjanovića, potvrdio je novinarima da je reč o „stvarnoj osobi".

„Čim sam pročitao scenario, znao sam po kom policajcu ću graditi svoj lik. Ali ne, ne mogu da vam otkrijem ko je to pošto je poznat. Znam da se on ne bi ljutio, ali neka ostane tajna." Dakle, Stanić tumači lik Marjanovića, koji je kao inspektor policije bio ranjen u jednoj akciji u kojoj je poginuo njegov kolega i prijatelj, otac glavnog junaka Aleksandra Jakovljevića.

Ovakvih slučajeva u stvarnom životu nema mnogo, ali ih ipak ima. To je slučaj nekadašnjeg šefa UKP Rodoljuba Milovića, koji je kao inspektor odeljenja za ubistva teško ranjen na jednom zadatku, dok su dvojica njegovih kolega tom prilikom stradala. Tokom pretresa stana u Mirijevu 1999. godine, gde je upao s dvojicom inspektora, narko-dileri su zapucali i na njegove oči ubili mu kolege, a njega ranili. Scenario i stvaran život u ovom segmentu se razlikuju jer je Marjanović prikazan kao prljavi igrač u dosluhu s kriminalcima. Miloviću su zamerali česte kontakte s bivšim šefom surčinskog klana i svedokom saradnikom Ljubišom Buhom Čumetom, ali on je sve svoje susrete u kući nekadašnjeg bosa mafije pravdao službenim beleškama.

U seriji, ulogu direktora policije Obradovićke tumači Mirjana Karanović. Sličnost s bivšim načelnikom beogradske policije Milanom Obradovićem više je nego očigledna. Ona u seriji ima iste privatne probleme koje je imao i Obradović. Ona u seriji naređuje da se inspektor Jakovljević uhapsi i da mu se iznudi iskaz da je on pucao u šefa Marjanovića. U stvarnom životu, 2002. godine, posle ubistva policijskog generala Boška Buhe, šefu beogradske policije Milanu Obradoviću dodeljuje se taj slučaj, za koji se sumnjiči takozvana Makina grupa.

U stvarnosti, dvojici osumnjičenih iznuđuju se iskazi, što je potvrđeno tokom sudskog postupka, tako što ih otimaju pripadnici zemunskog klana i krvničkim batinama teraju ih da priznaju da su ubili generala Buhu. Tokom istrage, u prostorije beogradske policije privodi se poznati beogradski slikar Dragan Malešević Tapi, prijatelj prvoosumnjičenog Željka Maksimovića Make. Njegovo ispitivanje trajalo je nekoliko sati, posle čega je pozvana Hitna pomoć da ga reanimira. Tapi je tokom saslušanja negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Buhe, što se nije dopalo osobama koje su ga ispitivale, posle čega je, navodno, pokušano da mu se iznudi priznanje gušenjem kesom na glavi... Okrivljeni za ubistvo Boška Buhe oslobođeni su provostepenom presudom, a tokom suđenja je Milorad Ulemek Legija priznao da je mučio jednog od uhapšenih, dok je nekoliko pripadnika zemunskog klana potvrdilo da su oni ubili generala Buhu.

12466087_744950878973771_4684835735142860259_oEkipa serije najavljuje drugu sezonu, koja će biti inspirisana još jednim stvarnim događajem, ubistvom pevačice Jelene Marjanović iz Borče.

Milan Obradović bio je hapšen zbog torture nad pripadnicima takozvane Makine grupe, ali je slučaj u međuvremenu zastareo, dok za Tapijevu smrt do danas niko nije odgovarao.

U seriji, dvojica razbojnika s fantomkama na glavi inspektoru Jakovljeviću stavljaju kesu na glavu terajući ga da potpiše već spremljeno priznanje da je pucao u svog šefa. Akciju iznude iz svog vozila prati direktorka Obradovićka, a u stvarnom životu torturu nad jednim od uhapšenih u Makinoj grupi posmatrao je političar Čedomir Jovanović zajedno s Legijom.

Ekipa serije najavljuje drugu sezonu, koja će biti inspirisana još jednim stvarnim događajem, ubistvom pevačice Jelene Marjanović iz Borče.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve