Foto
20.03.2024. 08:05
R.E.

Plaža koja to nije

I ovo je BALI - dobro došli u more PLASTIKE (FOTO)

bali plaza plastika 19.03.2024.
Izvor: EPA / MADE NAGI

Plaža Kedonganan na ostrvu Bali u Indoneziji, koja je nekada bila poznata po svojoj lepoti i kristalno čistom moru, sada je prekrivena gomilama smeća i plastičnog otpada.

Svaki korak duž obale je poput hodanja kroz polje otpada, gde se smeće nakuplja u ogromne hrpe plastike. Otpad koji se nalazi na plaži je samo mali deo onoga što svake kišne sezone završava u moru.

Nedostatak centralizovanog sistema upravljanja otpadom na ostrvu Bali predstavlja ozbiljan problem. Većina domaćinstava i poslovnih objekata nema adekvatne metode za odlaganje i recikliranje otpada, što rezultira time da se velike količine smeća odlažu na plažama ili se jednostavno bace u reke koje zatim nose otpad i bacaju ga u more.

Osim što narušava estetiku plaža, ovaj problem ima i ozbiljne ekološke posledice. Plastični otpad zagađuje morski ekosistem, ugrožava morske životinje i ptice koje gutaju ili se zapliću u otpad, te ima dugoročne posledice po zdravlje i biodiverzitet okeana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veštačka inteligencija otkriva opasnosti mikroplastike po poljoprivredu
Okean, mikroplastika, ledeni breg, santa leda

Istraživanje

10.01.2024. 16:00

Veštačka inteligencija otkriva opasnosti mikroplastike po poljoprivredu

U nedavnom istraživanju, tim predvođen profesorom Jong Sik Okom, ekspertom u oblasti upravljanja životnom sredinom na Korejskom univerzitetu, primenio je tehnike veštačke inteligencije (AI) kako bi proučio uticaj mikroplastike na zemljišta širom sveta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve