Sport
06.02.2018. 11:31
R.E/ žurnal.rs

FUDBAL: "Bezbijeve bebe"-60 godina tragedije

nintchdbpict000148962780.jpg

Današnji datum u fudbalskom svetu je izuzetno značajan. Najtužniji u istoriji jednog kluba.

Beograd, Minhen i Mančester su gradovi koji danas obeležavaju 60 godina od tragedije, koja se dogodila u 15:03h, 6. februara, davne 1958. Avionska nesreća koja se tada dogodila, bila je druga velika posle Drugog svetskog rata i tragedije 1949. godine, kada je poginuo kompletan tim Torina.

Crvena Zvezda i Mančester Junajted su igrali revanš četvrtfinala Kupa šampiona, 5. februara 1958. godine, dan pre nemilog događaja. Mesto odigravanaj je bio stadion Jugoslovenske narodne armije. U prvom meču "Crveni Đavoli" su na Old Trafordu, 14. januara pobedili 2:1. Utakmica u Beogradu je završen 3:3, a ekipa iz Engleske je prošla dalje.

Narednog dana, cela ekspedicija Mančester Junajteda je napustila hotel "Mažestik" i krenula prema Mančesteru. Žurili su zbog sledećeg meča, koji su igrali za dva dana u prvenstvu. Fudbalska liga nije htela da izađe u susret ekipi sa Old Traforda i odloži meč. Razlog za to je protivljenje učešću engleskih klubova u evropskim takmičenjima. Smatrali su da to šteti njihovoj ligi. Mančester Junajted je bez odobrenja, prihvatio da učestvuje u Kupu šampiona.

Tadašnji menadžer ekipe, Met Bezbi je tvrdio da će tim imati velike koristi, time što će igrati protiv raznih timova, drugačije škole fudbala. Iskustvo prethodne situacije, kada je tim igrao evropski meč je najviše nateralo Junajted da što pre stigne kući. Igrali su protiv Dukle u Pragu. Magla nije dozvolila da avion poleti prema Engleskoj. Leteli su do Amsterdama, a onda trajektom do Harviča i za kraj vozom do Mančestera. Protiv Birmingema u kolu koje je sledilo, izmrcvareni od puta odigrali su 3:3.

Kada je krenuo povratak iz Beograda, u samom startu nije išlo kako treba. Džon Beri, tadašnje krilo ekipe je zaboravio pasoš. Let je išao iz Beograda, preko Minhena. Tamo je "Elizabetan" sleteo na dopunu goriva u 13:15h. Tada su krenuli novi problemi. U 14:19h, pri proveri aviona, ustanovljeno je da nema dovoljno potiska u motorima. Pokušano je još jednom, ali je već nakon 40 sekundi avion zaustavljen. Loši vremenski uslovi, sneg i voda su usporavali avion. Putnicima je dozvoljeno bilo da napuste letelicu. Dankan Edvards, tadašnji levi half je poslao telegram ženi, u čijem stanu je živeo: "Svi letovi otkazani. Vraćamo se sutra".

Telegram se nalazio u procesu slanja, kada je ekspidicija razmatrala da sačeka, da vremenski uslovi budu bolji. Bili Bek je bio mehaničar aviona, koji je predlagao kapetanu Tajnu da let bude odložen za sutra. Pilot je smatrao da će uspeti da poleti, putnici su obavešteni i ukrcali su se na avion. Sami igrači nisu baš bili oduševeljni ovim postupkom.

"Možda je ovo put u smrt, ali ja sam spreman", rekao je Vilijam Vilan, pokušavši da unese malo smeha.  Grupa koju su činili Dankan Edvards, Tomi Tejlor, Mark Džons, Edi Kolman i novinar Frenk Svift, odlučili su da promene mesta i pređu u rep aviona, mislili su da će biti sigurniji.

Sat je pokazivao 14:59h, avio je bio spreman za poletanje. Dozvola je stigla u 15:02h, krenuli su. Na samom kraju piste, avion je dostigao brzinu od 217 kilometara na sat, za poletanje je neophodno 220. Mogućnost kočenja i zaustavljanja, nije bilo moguće. Avion je proklizao, probio ogradu aerodroma i jednim krilom udario u kuću. Od siline udarca, letelica se prepolovila, rep je udario u drvo, a prednji deo u kamion u pun goriva. Izazvana je strahovita ekspolozija, od 43 putnika u avionu, njih 20 je na licu mesta izgubilo život, troje u bolnicu. Svi koji su prešli u rep aviona su poginuli. U kući, u koju je avion udario, otac i najstarija ćerka nisu bili tu, dok je majka sa troje dece uspela da pobegne i spasi živote svoje porodice.

Istraga koju su sprovele nemačake vlasti, krivicu su prebacili na pilota Tajna, tvrdeći da nije ispoštovao procedure za čišćenje snega i leda sa aviona. Engleska je sprovela svoju istragu, gde je za nesereću uzrok bio sneg i voda. Optužili su službe aerodroma u Minhenu, koje su bile zadužene za održavanje. Zbog tih informacija, postupka protiv kapetana Tajna je obustavljen 1968. godine.

Preživelo je samo devet fudbalera. Džon Beri i Džeki Blančflauer više nikad nisi igrali fudbal. Čuveni Bobi Čarlton je imao najviše sreće, on je doživeo lake povrede i već posle nedelju dana je napustio bolnicu. Takođe je prežive i menadžer Met Bezbi, lekari su mislili da nema nikakvih šansi da ostane među živima. Oporavio se i vratio svom poslu, deset godina kasnije on je stvorio generaciju Mančestera poznatu kao "Bezbijeve bebe", koja je pokorila Evropu 1968.

Tragedija u Minhenu je duboko urezana u istoriju kluba. Klub je proživeo izuzetno teške dane. U samom Mančester Junajtedu smatraju da je taj događaj, doprineo da klub bude danas to što jeste.

Mančester Junajted se rodio nad pepelom aviona pored minhenskog aerodroma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve