Sport
21.02.2018. 15:30
R:E/

FUDBAL: Fudbal za prijateljstvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otvoreni žreb projekta “Fudbal za prijateljstvo 2018” priređen je u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Ovaj globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvaničnog partnera FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

Cilj programa “Fudbal za prijateljstvo” u šestoj godini njegovog postojanja je da obuhvati mlade širom sveta u promovisanju najvažnijih vrednosti čovečanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija. 211 zemalja i oblasti sveta uključeno je u aktivnosti projekta ove godine – a završne manifestacije programa će se održažti u Moskvi od 8. do 15. juna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Football for FriendshipF4F Football 4 FriendshipOpen Draw 2018Moscow 13. February 2018AGT Communications Agencyphotos: Jasper Ehrich Fotografie for AGT Communications Agencywww.jasper-ehrich.de[/caption]

32 međunarodnih Timova prijateljstva su formirani prilikom obavljanja Otvorenog žreba, a definisane su i  igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima. Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima. Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki mešani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja. Preko 5000 medijskih kuća  iz celog sveta će izveštavati sa manifestacija, dok će Međunarodni dečiji medijski centar i ove godine okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regiona sveta. Istovremeno je započet i globalni proces izbora Mladih ambasadora mira, prijateljstva i jednakosti koji će predstavljati svoje zemlje u Moskvi. Srbiju, kao i uvek, predstavljaju fudbaleri Omladinske škole FK Crvena zvezda.

Pored toga što će deca igrati na turniru  “Fudbal za prijateljstvo” , ona će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo – tokom kojeg će diskutovati o novim načinima da se osnovne vrednosti projekta promovišu širom planete. Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će– vođeni od strane mladih trenera i nadgledani od strane proslavljenih svetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrednostima projekta unutar Škole devet vrednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekološka inicijativa programa Fudbal za prijateljstvo obuhvatiće 32 Međunarodnih timova prijateljstva – tako što će oni poneti imena ugroženih životinjskih vrsta naše planete. Učesnici otvorenog žreba održanog u Moskvi bila su deca iz  Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a zvanično su ih pozdravili Predsednik upravnog odbora kompanije Gazprom Viktor Zubkov, Generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Adelina Sotnikova, dvostruki ruski i evropski šampion u ragbiju u invalidskim kolicima Juri Kamenec i svetska fudbalska legenda Marko Van Basten.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

“Po prvi put će Međunarodni dečiji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti decu iz celog sveta – u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. Ovaj projekat uistinu pruža tu mogućnost svima koji ga prate i koji su u njega uključeni”, napominje Viktor Zubkov.

"Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog FIFA partnera, kompanije Gazprom,” izjavila je Generalna sekretarka Samura. “Ovaj Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dečacima i devojčicama, bez obzira na njihovo poreklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom sveta.”

"Najveća tekovina ovog jedinstvenog međunarodnog projekta za decu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće", naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko Van Basten. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve