Sport
22.01.2019. 14:50
R.E./Blic

PRIZNAO KRIVICU: Kristijano Ronaldo prihvatio kaznu od dve godine i 19 miliona evra za utaju poreza

kristijano-ronaldo-foto-beta.jpg
Izvor: AP / Manu Fernandez

Kristijano Ronaldo je na sudu u Madridu priznao da je utajio porez i prihvatio kaznu od 23 meseca zatvora kao i da plati 18,8 miliona evra, javlja RT.

Portugalski as je najpe pokušao da se na ročištu obrati video-porukom, ili da u zgradu uđe kolima, ali je sudija odbio taj zahtev pa je zato Ronaldo prošao kroz špalir novinara i obožavalaca, i to prilično nasmejan, u društvu verenice Georgine Rodrigez.

Na samom suđenju, međutim, nije bilo mnogo razloga za smejanje.

Pa opet, imajući u vidu da "njegovo kršenje zakona nije imalo nasilnu prirodu niti takve posledice", izrečena zatvorska sankcija verovatno će značiti da Ronaldo ostaje izvan rešetaka, jer je u Španiji to moguće uz velike finansijske globe ako presuda predviđa zatvorsku kaznu koja nije veća od dvogodišnje.

Fudbaler Juventusa, petostruki osvajač Zlatne lopte, bio je optužen da je izbegavao da plaća porez u Španiji od 2010. do 2014, dok je igrao za Real i živeo u Madridu. Optužnica se fokusirala na unosne ugovore o korišćenju prava na njegov lik i delo, koje su Ronaldovi sagovornici tako sklapali da se sve dešavalo daleko od španskih poreskih institucija, pa je po "poreskim rajevima", uz krivotvorenje dokumentacije, izbegavano plaćanje obaveznih dadžbina.

Kako javlja španska novinska agencije EFE, Ronaldo je na kratkom ročištu priznao da je znao za četiri takva slučaja, i da je svestan da je utajeno 5,7 miliona evra poreza. Isotvremeno, pravdao se da je u vreme kada su se ti prekršaji desili, on bio pogrešno obavešten od svojih saradnika da "ne moraju svi papiri da prođu i kroz španske institucije", iako se radilo o poslovanju na španskom tlu, a i dodao je da definitivno nije želeo da svesno utaji porez.

Kristijano Ronaldo nije jedini fudbaler kome se u Španiji sudilo ili sudi zbog ovih ili vrlo sličnih prekršaja. Njegov bivši saigrač iz Reala Ćabi Alonso se istog dana pojavio u sudu, optužen za "skrivanje" dva miliona evra, a kroz isto su prošli Lionel Mesi, Nejmar, Marselo...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve