Sport
27.05.2018. 17:03
Mihailo Paunović

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Neverovatna životna priča golmana Barnlija, Nik Poupa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
if (window.innerWidth > 1024) {

Fudbal je u više prilika menjao živote mnogih. Prema nekima je sudbina bila naklonjenija, pa su sa manje muka ostvarivali svoje snove, dok ima i onih koji su težim putem i sa mnogo više odricanja morali da dođu do uspeha. Nekima je lopta bila jedini beg sa ulica, dok je drugima jednostavno bila predodređena. Jedna od neverovatnijih priča jeste ona koju je ispisao golman Barnlija, Nik Poupa.

Momak rođen 1992. godine, već kao jako mlad, osetio je koliko sport ume da bude surov. Svoje prve fudbalske korake napravio je u mladom timu engleskog kluba Ipsvič, odakale već sa 16 godina dobija ispisnicu. Kako bi zaradio za život fudbalske rukavice 2007. godine zamenjuje poslom mlekadžije.

- Ne nadaš se mnogo kada dobiješ otkaz sa 16 godina. Studirao sam marketing u biznisu dve godine, pa sam jednu proveo na sportskim studijama, a usput sam radio kao mlekadžija, u onim električnim kamiončićima. Ustajao sam u četiri ujutru, išao po selima. To mi je dozvolilo da za tri godine odigram 150 utakmica na amaterskom nivou, nešto što ne bih mogao da sam igrao u akademiji nekog većeg kluba. Ušao sam u muški svet i to mi je pomoglo da sazrim kao igrać, priseća se Poup.

Četiri godine kasnije put ga je odveo u Čartlon. Međutim, ni tamo nije imao mnogo sreće jer je u naredne četiri godine promeni čak osam klubova u kojima je igrao na pozajmici. Iako bi mnogi odustali odavno, Poupa se nije predavao i verovao je da je njegov san ipak ostvariv. San da jednog dana igra u najjačim ligama sveta i da se takmiči sa najboljima.
Njegov Ćaltron 2015. godine ispada iz Čempionšipa zbog čega naredne sezone nastupa za Barnli. Osim onih najostrašćenijih, ne može se mnogo simpatizera pohvaliti činjenicom da je čulo za ovaj mali klub. Klub koji je junaku naše priče, kako se kasnije ispostavilo, promenio život. Iako se odlazak u Barnli iz ove perspektive čini kao odličan potez, na početku ipak nije bilo tako. Poupa je morao da pokaže dosta strpljenja i da godinu dana praktično presedi na klupi za rezervne igrače, da bi dočekao priliku. I dočekao ju je konačno, pre godinu dana je debitovao u Premijer ligi, po mnogima najjačoj ligi na svetu. Međutim, ne samo da je debitovao, već je u sezoni koja je za nama, proglašen za najboljeg igrača Barnlija. A i kako ne bi kada na dvanaest uzastopnih utakmica nije primio gol !

Ne, priča se ovde ne završava. Najveća nagrada za fantastičnu sezonu, za upornost i verovanje u sebe, došla je onog trenutka kada je saznao da će sa reprezentacijom Engleske putovati u Rusiju, na Svetsko prvenstvo.

- Bilo je teško, ali to je nešto što moraš da prođeš. Sada kada se Tom Hiton povredio protiv Kristal Palasa u septembru ja sam dobio priliku i procvetao. Evo me sad u nacionalnom timu, nisam to očekivao, ali sada pošto sam ovde, moje ambicije se ne završavaju samo ulaskom u tim. Celo ovo putovanje mi ne dozvoljava da se bilo čega plašim, zaključio je Poup.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve