Hronika
19.03.2021. 15:01
Tamara Marković Subota

A ko je novi Legija?

social-network-post-1920x10805-33.jpg

Kako su se, koliko i zašto funkcioneri MUP upleli u kriminal, i to ni manje ni više nego kao zaštitnici svetskih dilera kokaina i surovih ubica? Zaštitnici novog zemunskog klana. I kako su funkcioneri policije sa tim vezama postali ono što je nekada bio JSO? U samo jednoj paraleli - sa Miloradom Ulemekom Legijom, pokroviteljem "zemunaca" u nekadašnjoj Državnoj bezbednosti. Pokrovitelji zločina u kobnim vezama sa kriminalom – i to nezamislivim za policiju, kao javnu bezbednost, čak ni u vreme najgorih zločina tajne službe.

*
*

Povezane vesti - Šleperima do vrha vlasti

"Pre Hrkalovićeve, nikada u MUP niko nije ni smeo ni mogao da pozove bilo kog načelnika, bilo kog inspektora i da interveniše za bilo koga ko je policiji poznat kao narko-diler. Nikad i ni za šta. To je prosto bilo pravilo koje se u MUP nikad nije kršilo. Svako bi time rizikovao ne samo gubitak posla, nego ozbiljno suđenje i zatvor, a onda je svima u policiji postalo jasno da MUP praktično čuva i štiti ne jednog dilera, ne ni neku grupu dilerčića, nego čitav jedan klan, i to klan koji je deo najmoćnijeg narko-klana na Balkanu, i klan koji pod sobom drži celo srpsko podzemlje. Da li je i kakvu korist neko imao od toga, sada je pita nje istrage. Niko to sigurno nije radio za džabe. Niko na ulici to ne bi radio ni za šta, a kamoli da neko iz MUP pruža takvu zaštitu za džabe. Taj klan je postao svemoćan, sa mnogo novca i pitanje je u čije su se sve džepove te pare slivale, ali nosile su se "guči" cipele po MUP, "šanel" espadrile, sada isplivavaju i stanovi i kuće od po više od pola miliona evra… Toga u MUP nikad pre nije bilo. Ali novac nije, niti sme da bude opravdanje, ma o kolikoj svoti se radilo.

Povezane vesti – NOVI BROJ EKSPRESA: Porok kome je teško odoleti

Ovde se očigledno radilo o velikim parama. Upleli su se u mnoge kriminalne poslove, u poslove sa Carinom, u razne varijante, i onda su došli u situaciju da taj novac moraju da sačuvaju, i da moraju da čuvaju svoje kriminalne kontakte. Zato im se predsednik, kao najveća pretnja i našao na meti", kaže sagovornik "Ekspresa".

*
*
Od promene Miloševićeve vlasti, u svakoj garnituri u MUP su postojale afere u kojima se pominjao novac. Kod Dušana Mihajlovića je to bila čuvena “Lutra”, kod Dragana Jočića se pominjao neki Vlada taksista kome je Jočić dao da upravlja javnim nabavkama, Ivica Dačić je imao problem sa Brankom Lazarevićem i svojim sastancima sa Mišom Bananom, ali prisluškivanje predsednika države, fzičko praćenje njegovog sina, zaštita kavačkog i klana Veljka Belivuka je situacija koja jedino podseća na najmračnija vremena srpske tajne službe, i to u vreme kada je ova služba izvršila četvorostruki zločin na Ibarskoj magistrali, atentat u Budvi, ubistvo Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića. Čak i u to vreme policija je kao Resor javne bezbednosti ostala čista.

Povezane vesti - INTERVJU DR ZIJAD BEĆIROVIĆ: Još smo taoci obaveštajnog podzemlja

Zato je sada i ključno pitanje ko je bio Legija klanu Veljka Belivuka? Bez odgovora na to, pitanje je šta će biti sa MUP u narednih 11 godina.

Opširinije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 19.3. 2021. na svim kioscima…

Ekspres255 (1)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve