Hronika
12.06.2019. 17:44
R.E./Tanjug

Apelacioni sud razmatra žalbu na oslobađajuću presudu JSO

legija-u-sudnici-foto-epa.jpg
Izvor: EPA FILES / SRDJAN SUKI

Apelacioni sud u Beogradu razmatraće sutra žalbu tužilaštva za organizovani kriminal na presudu kojom su u julu prošle godine zbog nedostatka dokaza sedmorica pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) oslobođeni od optužbi za oružanu pobunu te jedinice 2001. godine.

Sednica suda koja je zakazana za četvrtak i petak je javna, a optuženi ne moraju da joj prisustvuju.

Nakon javnog dela sednice, Apelacioni sud će odlučiti o žalbi tužilaštva, odnosno da li će presudu potvrditi, preinačiti ili je ukinuti i naložiti ponavljanje suđenja.

U ovom postupku optuženi su nekadašnji komandanti JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

 EPA/SRDJAN SUKI EPA/SRDJAN SUKI

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Specijalni sud je, inače, oslobađajuću presudu doneo jednoglasno, jer, kako je obrazložio, tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo tvrdnje iz optužnice.

Sud je podsetio u prvostepenoj presudi da Vlada tada nije proglasila vanredno stanje, jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti.

Ulemek i Jovanović u zatvoru u Požarevcu služe kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đindića.

Što se tice Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem je prošle godine ocenjeno da nije sposoban za suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen.

Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi kako je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đindića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad - Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Centra "Sava". Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtjevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut pošto su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći kako su iskazali protest zbog obmane nadređenih.

Naime, pripadnici JSO su uhapsili braću Banović koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO-a je navodno rečeno kako su u pitanju opasni kriminalci koji ce pružati otpor i kako niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da razgovaraju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve