Hronika
07.06.2018. 15:13
Tanjug

AUSTRALIJANAC SE NAGODIO SA TUŽILAŠTVOM: Kembelu šest meseci zatvora, nakon odsluženja kazne - ekstradicija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dejvid Kembel, koji je zimus uhapšen u hotelu Metropol po poternici Australije zbog šverca droge, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom prema kojem je za kaznu od šest meseci zatvora priznao da je neovlašćeno nosio pištolj u Beogradu.

Sporazum je presudom potvrdio Viši sud u Beogradu 4. aprila, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

U ovu kaznu uračunava mu se pritvor u kojem je od hapšenja 16. januara u hotelu "Metropol", kada su lišena slobode još dva njegova sunarodnika isto po poternici Australije Tristan Voters i Rohan Arnold.

Nakon odsluženja šestomesečne kazne Kembel će biti izručen Australiji, pošto se tome nije protivio, a Ministarstvo pravde je već dalo saglasnost za esktradiciju, ali uz odlaganje do odsluženja kazne zbog pištolja.

Prema sporazumu sa tužilaštvom, Kembel je priznao da je 16. januara u rentakar vozilu "audi A6" neovlašćeno nosio pištolj marke "hekler i koh", u kojem se nalazilo 13 metaka kalibra devet milimetara.

Što se tiče druge dvojice Australijanaca, Rohan Arnold je početkom marta izručen Australiji jer se nije protivio izručenju, dok se Tristan Voters protivio, pa se o njegovom izručenju čeka najpre pravosnažna odluka suda o ispunjenosti uslova za izručenje.

Prema saopštenju suda, pravosuđe Komonvelta Australije sumnjiči Kepmbela kao i ostalu dvojicu Australijanaca za krivična dela iz Krivičnog zakona Komonvelta "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju".

Terete se i za "zaveru za posedovanje komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju" i "pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge".

Kembel, Voters i Arnold su uhapšeni u Beogradu 16. januara po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međunarodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u hotelu Metropol sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od njih je zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u cijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve