Hronika
30.05.2020. 18:51
Tamara Marković Subota

BEKSTVO U ODESU: Profesionalci pali kao amateri

skaljarci-i-kavacani-1.jpg

Dvojica maskiranih napadača zaustavila su crni „smart“ nasred ulice, šunjala se između automobila, a onda izleteli pred Zvicera koji je džogirao stazom sa maskom na licu i rukavicama. U momentu kada je video šta mu se sprema, Zvicer je pokušao da pobegne i pretrči ulicu, ali je ubica u beloj trenerci pojurio za njim i nastavio da puca

Kotoranin Radoje Zvicer (37), koji je u bezbednosnim službama regiona označen kao jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, teško je ranjen u pucnjavi u Ukrajini u utorak po podne, a tamošnja policija je 12 sati kasnije uhapsila četvoricu osumnjičenih napadača, od kojih su dvojica državljani Srbije.

Prema prvim vestima ukrajinskih medija, napad na Zvicera izvršen je oko 18.30 u Ulici Dragomirova 10 u elitnom delu Kijeva. Na njega su pucala dvojica muškaraca koja su došla u automobilu „mercedes smart”, a potom zapalila automobil i pobegla sa mesta događaja. Prilikom paljenja automobila jedan od napadača zadobio je opekotine po licu.

Policija je ubrzo raspisala potragu za njima, navodeći da je jedan napadač star između 30 i 45 godina, visok između 180 i 185 centimetara i tamnokos, a koji je u trenutku pucnjave imao belu trenerku i crne patike. Drugi napadač, prema opisu policije, star je između 35 i 40 godina, mršave građe, visok između 175 i 180 centimetara, a imao je crnu trenerku, zeleni kačket i belu medicinsku masku.

„U kijevskom okrugu Pečersk nepoznate osobe su pucale na muškarca i pobegle automobilom koji su zatim zapalile. Povređeni je hospitalizovan“, saopštila je u utorak uveče ukrajinska policija, a ubrzo su se na tamošnjim portalima pojavili snimci paljenja automobila, a zatim i pucnjave u kojoj je Zvicer ranjen.

Kako se vidi na snimku sa video nadzora obližnje zgrade, maskirani napadači zaustavili su crni „smart“ nasred ulice, šunjali su se između automobila, a onda izleteli pred Zvicera koji je džogirao stazom sa maskom na licu i rukavicama.

Zvicer je u momentu kada je video šta mu se sprema pokušao da pobegne i pretrči ulicu, ali je ubica u beloj trenerci pojurio za njim i nastavio da puca.

Prema nezvaničnim informacijama, u Zvicera je ispaljeno sedam hitaca, od kojih ga je pet pogodilo u stomak.

Verovatno misleći da su ubili metu, napadači su potom pobegli, ali je Zvicer ostao živ, i njega je Hitna pomoć u teškom stanju prebacila u bolnicu gde je operisan, ali je i dalje u životnoj opasnosti.

Po napadače, nakon paljenja automobila su došli pomagači, i zatim su svi zajedno pokušali da pobegnu u Moldaviju, ali su uhapšeni u Odesi. Prilikom akcije policije pružali su otpor, a policija je kod njih prilikom hapšenja pronašla oružje, mobilne telefone i opremu za praćenje.

Prema još nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković. Kako je utvrđeno, oni su u Ukrajinu ušli početkom maja i sve do pucnjave su pratili Zvicera i njegovu porodicu, čekajući trenutak za napad.

Dvojica uhapšenih Srba su, kako „Ekspres” saznaje, rodom iz Niša, i do sada nisu bili poznati javnosti kao članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Crnogorci Đukić i Tuzović, prema podacima crnogorske policije, evidentirani su kao pripadnici barskog kriminalnog klana, kojim rukovodi Alan Kožar. Ovaj klan je povezan sa škaljarskim klanom, a poslednje policijske informacije ukazuju čak i da je Kožar, nakon hapšenja Jovice Vukotića i ubistva Igora Dedovića u Atini, preuzeo operativno vođstvo nad poslovima obe kriminalne grupe.

Za uhapšenim Đukićem je inače crnogorska policija raspisala poternicu zbog optužbe da je bio direktni izvršilac ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića 1. novembra prošle godine ispred barskog restorana “Savoja”. Đukić se prezivao Mandić, ali je kasnije promenio prezime.

Atentat na Zvicera nastavak je rata dva kriminalna klana iz Kotora, koji je utihnuo tokom pandemije koronavirusa. Zvicer je zbog ovog rata i otišao iz Crne Gore, ali dugo nije bilo podataka o njegovom kretanju.

On zvanično nije optužen ni za jedno krivično delo, niti je za njim raspisana poternica iako već niz godina slovi za jednog od vođa kavačkog klana.

Njegovo ime sa fotografijom našlo se i na petnaestominutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, a kojim je „raskrinkano“ delovanje ove kriminalne organizacije, njihovi „poslovni poduhvati“, države u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste. Na snimku je tada objavljeno i da se Zvicer služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić nesmetano putuje Evropom.

Ubrzo nakon objavljivanja ovog snimka Specijalno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv kavačkog klana, na kojoj je kao vođa označen Slobodan Kašćelan, ali se Zvicerovo ime nije našlo na optužnici.

Hitac na suprugu

Na suprugu Radoja Zvicera, Tamaru Zvicer pucano je dok je bila sa detetom pre četiri godine. Metak je pogodio automobil u kome su bile, ali one nisu povređene. Nakon tri godine za ovaj napad podneta je krivična prijava protiv Jovana Vukotića, šefa škaljarskog klana, ali je on negirao bilo kakvu vezu sa tim događajem.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve