Hronika
12.04.2019. 20:47
Tamara Marković Subota

Bez srpske veze ne mogu da reše ubistvo Džil Dando

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Džil Dando, zvezda TV BBC ubijena je pre tačno 20 godina ispred svog stana u Londonu. Toliko traje i istraga njenog ubistva, kao i prva i najduža teorija engleskih medija o mogućoj pozadini: "Ubica je srpski plaćenik, koga je angažovao balkanski gospodar rata, Željko Ražnatović Arkan. Džil Dando je ubijena u ime odmazde za ubistvo 16 radnika RTS, čiji su zgradu dva dana ranije u bombardovanju NATO porušile rakete britansko-američkih aviona." Tek u dokumentarnom filmu, koji je prošlog utorka emitovan na BBC, pred auditorijumom od četiri miliona ljudi, teoriju o srpskom profesionalnom ubici, opovrgao je policijski inspektor Hamiš Kambel, koji je vodio slučaj. "Nije bilo nijednog dokaza za to", rekao je Kambel.
Zlatna devojka britanske televizije, kako su nazivali Džil Dando ubijena je 26. aprila 1999. godine na pragu svoje kuće u Fulhamu u Londonu. U po bela dana, jednim hicem u glavu. U ruci je držala ključ svog BMW kabrioleta. Ubistvo nije video niko, nije bilo direktnih svedoka zločina.
Dvadeset godina posle ubistva koje je pokrenulo najveću istragu londonske policije, TV BBC je  2. aprila emitovala dokumentarac pod nazivom "Ubistvo Džil Dando", koji je najavljen kao film o jednom od najbitnijih nerešenih zločina Britanije.
U momentu ubistva, Džil Dando imala je 37. godina i bila je na vrhuncu profesionalne karijere. Radila je kao voditelj "Vesti u 6", "Jutarnjih vesti", i čuvenih emisija o kriminalu "Krajmvoč" i putovanjima "Holidej". Bila je verena za ginekologa Alena Fartinga i spremala je venčanje.
Dokumentarni film je dobio visoke kritike kolega, ali svima je jedna rečenica glavna karakteristika ocene: "I dalje smo bez odgovora ko je i zašto ubio Džil Dando".
Novog traga nema, i tog traga nema uprkos najobimnijoj istrazi londonske policije, ikada. Istrage u kojoj je uzeto 2.400 izjava, praćeno 1.200 automobila i provereno čak 2.000 potencijalno osumnjičenih osoba. Jedna osoba, Britanac Beri Džord`, lokalni sekusualni prestupnik i nasilnik  čak je kao ubica Džil Dando bio uhapšen i osuđen na doživotni zatvor, ali je, posle osam godina na ponovljenom suđenju oslobođen krivice i pušten iz zatvora.
Policijski inspektor Hamiš Kembel, koji je bio najupečatljivija ličnost dokumentarnog filma, dao je i najupečatljiviju izjavu na pitanje da li će ubice Džil Dando ikada biti pronađene: "Da li mislim da će neko biti izveden pred sud. Verovatno ne. Ne."
Srpska veza
Na spisku 2.000 potencijalno osumnjičenih, koje je policija saslušavala u istrazi ubistva Džil Dando bilo je i 20 osoba jugoslovenskog porekla.
Poslednji Srbin saslušan je 2009. godine, šest meseci nakon što je osuđeni Beri Džordž pušen iz zatvora, a istraga ubistva ponovo otvorena.
Trag koji je policiju doveo do ovog Srbina, bila je informacija da se u jednom poznatom beogradskom restoranu, javno pred ostalim gostima pohvalio da je "ubio Džil Dando" i za to dobio aplauz. Ovaj Srbin je nedavno, deset godina posle tog saslušanja i 20 godina od ubistva dao intervju britanskom "Dejli mejlu" pod pseudonimom Milan Mitrović. U intervjuu, "Dejli mejl" pojasnio je kako se u istrazi ubistva Džil Dando pojavila teorija o srpskom plaćenom ubici.
- "Džil Dando je 6. aprila 1999. na BBC1 govorila o situaciji na Kosovu i apelovala za pomoć izbeglicama sa Kosova. U rano jutro 24. aprila, NATO projektil je pogodio zgradu Radio televizije Srbije. U napadu je poginulo 16 radnika RTS-a, a objašnjenje šefova NATO bilo je da je televizija ciljana zato što je korišćena za emitovanje zapaljive propagande. Samo nekoliko sati posle ubistva Džil Dando, engleski mediji su počeli da govore o "srpskoj vezi". Te spekulacije povećale su se kada je narednog dana uredniku vesti BBC, Toniju Holu, telefonom upućena pretnja smrću od nepoznatog muškarca sa istočnoevropskim naglaskom: "Vaš premijer Toni Bler je ubio 16 nevinih ljudi. On je masakrirao i mi ćemo masakrirati. Prva (žrtva) je pala juče. Sledeća će biti gospodin Hol.". Hol je, nakon ovog poziva dobio policijsku zaštitu, a kasnije te nedelje je objavljeno i da je dve nedelje pre smrti,  Džil Dando navodno dobila pretnju od jednog "srpskog izvora" koji joj je rekao da "više nikada neće apelovati za pomoć Kosovu.", objavio je "Dejli mejl."
Teorija o srpskom plaćenom ubici bila je i ključna osnova odbrane osuđivanog Berija Džordža, kome se 2001. sudilo zbog ubistva Džil Dando.
Džordžov advokat, Majkl Mensfild je tada na sudu rekao da je Nacionalna obaveštajna služba za kriminal imala dosije koji sugeriše da je ubistvo bila odmazda za napad na RTS. On je rekao da je nakon tog vazdušnog napada, "zloglasni srpski gospodar rata Željko Ražnatović Arkan zatražio glavu generalnog direktora BBC-ja, ali kako je on bio dobro zaštićen, meta je postala nezaštićena voditeljka." Džordž se žalio na presudu, i u avgustu 2008. oslobođen je optužbi.
Opširnije u štampanom izdanju "Ekspresa"

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve