Hronika
16.12.2020. 18:02
Tanjug

Branioci Šarića traže od Vrhovnog kasacionog suda ukidanje pravosnažne presude

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Branioci Darka Šarića, koji je početkom novembra pravosnažo osuđen na 15 godina zatvora, podneli su Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, tražeći kompletno novo suđenje.

Šariću je odlukom Apelacionog suda potvrđena kazna od 15 godina zatvora koju mu je izrekao i Specijalni sud u Beogradu.

Zahtevom za zaštitu zakonitosti njegovi advokati traže od VKS da poništi obe ove presude i naloži ponovno odlučivanje, ali pred drugim sudskim većima, prenele su Novosti.

Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Advokati tvrde da njihov klijent nije imao fer i pravično suđenje, bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena pretpostavka nevinosti, kao i da mu se i danas grubo krše njegova ljudska prava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Podneli su i Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu u kojoj tvrde da su Šariću tokom postupka povređena ljudska prava zagarantovana Ustavom, i to pravo na pravicno suđenje. Shodno tome, predlažu da se ponište prvostepena i drugostepena presuda.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti advokati tvrde da je troje sudija, koji su bili u petočlanom veću Apelacionog suda koje je odlučivalo po žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda, bilo i u većima koja su prethodno odbijala njihove žalbe na odluke o produženju pritvora.

"Njihova postupanja povodom odlucivanja o pritvoru su negativno uticala na mogućnost da objektivno i na drugačiji način sagledaju činjenična i pravna pitanja" piše u zahtevu VKS i dodaje da se na ovaj način pojačava njihova pristrasnost.

Nadalje, advokati smatraju i da je veće Specijalnog suda takođe bilo pristrasno, pa između ostalog ističu da je to isto veće donelo i osuđujuću presudu protiv Šarića i u drugom postupku za pranje novca, gde je kažnjen sa devet godina zatvora.

Advokati dalje navode da je ovo veće odbijalo dokazne predloge branilaca, kao i da nije imalou vidu sporni kredibilitet svedoka saradnika.

Povezane vesti - Stavljena tačka.

U ustavnoj žalbi, advokati tvrde da se osuđujuća presuda bazira isključivo na pretpostavkama, te da nijedan svedok saradnik nema nikakvih neposrednih saznanja o navodnom učešcu Darka Šarića u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

Nijedan od njih nema ni takva posredna saznanja, izuzev što svedok saradnik Nebojša Joksovic govori o tome da je o svojoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti o prodaji kokaina u Italiji pričao sam Šarić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANDREJ CUKIC

Prema pravosnažnoj presudi, Šarić je sa još dvojicom okrivljenih organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici prošvercovali 5.7 kokaina iz Latinske Amerike u zemlje Zapadne Evrope.

Prvobitno je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelaicni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Nakon ponovljenog postupka, Specijalni sud je Šaricu izrekao pet nižu kaznu zatvora uz obrazloženje da je ovog puta primenjen zakon iz 2005, koji je blaži prema počiniocima.

Krajem jula ove godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju sledi žalbeni postupak pred Apelacionim sudom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve