Hronika
26.02.2021. 19:13
Tamara Marković Subota

Čuvari tužilaca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Mladenu Nenadiću i tužiocu Saši Ivaniću, posle hapšenja kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, duplirano je policijsko obezbeđenje, saznaje „Ekspres“. Pojačanje obezbeđenja izvršeno je na osnovu bezbednosne provere koju su izvršile službe BIA i MUP Srbije.

-Nekoliko dana posle hapšenja Belivuka i pripadnika njegove kriminalne grupe izvršena je bezbednosna procena o ugroženosti tužilaca Nenadića, koji se nalazi na čelu Tužilaštva za organizovani kriminal, i postupajućeg tužioca u predmetu Saše Ivanića. Procena za obojicu je takva da je na njihovoj zaštiti dupliran broj policajaca koji fizički brinu o njihovoj bezbednosti - kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mladen Nenadić; Foto: Tanjug

Mladen Nenadić, ranije advokat, za tužioca za organizovani kriminal postavljen je u decembru 2015. godine, i za sve vreme do hapšenja Belivukove ekipe nije se nijednom pojavio u javnosti. Prvi put, 4. februara, posle hapšenja Belivuka, Nenadić je dao video izjavu za medije u kojoj je saopštio da je akcija rezultat višemesečnog rada.

-Nakon višemesečnog zajedničkog rada Tužilaštvo za organizovani kriminal, više organizacionih jedinica MUP i BIA u toku noći i danas je realizovana zajednička akcija usmerena na očuvanje bezbednosti i Srbije i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela protiv života i tela sa elementima organizovanog kriminala - saopštio tužilac Nenadić i naveo da su “oni osumnjičeni, između ostalog, za udruživanje radi vršenja krivičnih dela otmica i teško ubistvo”.

-U toku su pretresi i uviđaji na 30 lokacija, a prema 16 lica je doneto rešenje o zadržavanju. Oni će nakon isteka roka za zadržavanje biti sprovedeni tužiocu za organizovani kriminal - rekao je tužilac Nenadić, uz obećanje da će javnost biti blagovremeno obaveštena o detaljima postupka.

Povezane vesti - Belivukov poziv iz Atine

Njegov zamenik, tužilac Saša Ivanić u javnosti je poznat kao tužilac koji je vodio najznačajnije postupke u Tužilaštvu za organizovani kriminal: postupke protiv narko-bosa Darka Šarića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića. Šarić je pravosnažno osuđen za trgovinu kokainom na 15 godina zatvora, dok se još čeka na pravosnažnost presude za pranje novca.

U međuvremenu, od 4. februara kada je Belivuk sa svojih 20 saradnika uhapšen, inspektori SBPOK koji vode slučaj su u utorak priveli Aleksandra Kajmakovića (47), poznatog kao Aca Bosanac, vlasnika više poznatih beogradskih restorana i klubova. On je posle hapšenja u jednom od svojih kafića na Novom Beogradu doveden u prostorije SBPOK gde je u svojstvu građanina dao iskaz zbog sumnje da je sarađivao s Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja. Posle saslušanja, Kajmaković je pušten na slobodu.

Dan kasnije pripadnici specijalnih policijskih jedinica upali su na čuveni splav “Fristajler”, na kome su Belivukovi ljudi radili kao obezbeđenje. Policajci naoružani dugim cevima i sa psima tragačima angažovani su na pretresu splava, a u akciju su uključeni i ronioci MUP koji na Savskom keju pretražuju prostor između „Fristajlera“ i „Hot Mesa“.

Belivuk se sa svojim saradnicima za sada sumnjiči za ubistva niškog vođe „Pink Panter” bande Milana Ljepoje i navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, kao i za dilovanje narkotika i nelegalno držanje oružja.

Pet advokata

Veljka Belivuka brani advokat Dejan Lazarević, koji je poznat i kao advokat Darka Šarića. Lazarević se u javnosti oglašavao posle Belivukovog privođenja na informativni razgovor, po povratku iz Crne Gore, kada je izjavio da njegov klijent nije uhapšen, već da je saslušan u svojstvu građanina.

Lazarević je bio angažovan i u odbrani Belivuka u postupku u kome je bio optužen za ubistvo Vlastimira Miloševića. Osim Lazarevića, u odbrani Belivuka tada su bili zastupljeni i advokati Vladan Vukčević, Vladimir Lučić, Dobrivoje Glavonić i Nikola Ristović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve