Hronika
05.01.2021. 16:04
Tanjug

Darku Elezu produžen pritvor, čeka se odluka o izručenju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Viši sud u Beogradu produžio je ekstradicioni pritvor Darku Elezu (40) čije izručenje traži Bosna i Hercegovina zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bekstva.

Na ovu odluku sudije za prethodni postupak Elezova odbrana ima pravo žalbe, krivicničnom vanpretresnom veću suda, navodi se u saopštenju i napominje da će sud po isteku svaka dva meseca od pravnosnažnosti rešenja o određivanju pritvora, po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za njegovo dalje produženje ili ukidanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ekstradicioni pritvor inače može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja, što je u Elezovom slučaju 21. decembar 2020. godine, kada mu je pritvor određen po zahtevu za privremeno pritvaranje pre podnošenja zamolnice za izručenje.

Molbom Ministarstva pravde BIH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organiziranog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšneja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Povezane vesti - Zločin zavisnika

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istocnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštecenih osoba sa podrucja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nocnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je juče uhapšen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Povezane vesti - Ko se upecao u Elezovu mrežu

Ministarstvo pravde Srbije primilo 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koje su prosleđene sudu na odlučivanje o ispuinjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

On ima pasoše i Srbije i BIH.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve