Hronika
24.08.2018. 13:25
R.E/novosti.rs

DETALJI HORORA NA KRUŠEVAČKOM GROBLJU: Zbog ljubomore skinula devojčicu golu i maltretirala je

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Eksplicitne slike trinaestogodišnje devojčice iz Kruševca završile su na "Instagramu" nakon što ju je, kako se sumnja, osamnaestogodišnja M. M. naterala da se skine pa je fotografisala na Starom groblju u ovom gradu. Kako saznajemo, sve se dogodilo samo dan pre nego što je osumnjičena devojka trebalo da proslavi 18. rođendan i praktično, postane punoletna! Otuda u ovom slučaju postupaju Više tužilaštvo i Viši sud u Kruševcu, koji su zaduženi za maloletničke slučajeve. Kako nezvanično saznajemo, M. M. je navodno maltretirala tinejdžerku zbog ljubomore, jer je verovala da se viđa sa njenim dečkom.

- Pripadnici MUP priveli su sudiji za maloletnike Višeg suda M. M. iz Kruševca zbog sumnje da je izvršila krivična dela nanošenje lake povrede, neovlašćeno fotografisanje, objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, i određen joj je pritvor - pojašnjava, za "Novosti", javni tužilac dr Bratislav Petrović.

Prema saznanjima "Novosti", lekar Dispanzera za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja u Kruševcu prijavio je maltretiranje devojčice, a sporne fotografije, za koje se veruje da su nastale u nedelju između 16 i 19 sati, su sa "Instagrama" uklonjene 24 sata nakon postavljanja.

Odvela devojčicu na groblje, zlostavljala je pa slike objavila na društvenoj mreži

Ljubiša Bošković, iz JKP "Kruševac", ispričao je novinarima da čuvari na Starom groblju u Pećkoj ulici nisu primetili da se na groblju nešto sumnjivo dešava.

U naselju gde živi M. M. niko, međutim, nije bio iznenađen činjenicom da joj je određen pritvor, jer su na njenu adresu i ranije dolazile mnogobrojne žalbe. Izvor "Novosti", nezvanično navodi da je M. M. dete razvedenih roditelja, a da je bila pod lupom nadležnih i zbog vršnjačkog nasilja, nasilničkog ponašanja, navodnih krađa, da su je iz Centra za socijalni rad premeštali u hraniteljsku porodicu na neko vreme.

- Ona je pobegla od hranitelja, završila je samo osnovnu, ali čini se da je više nema u sistemu srednjoškolskog obrazovanja. Sve u svemu, vrlo teška situacija - kaže izvor "Novosti".

Drugi izvor "Novosti" navodi da je postupanje tužilaštva samo nastavak ranije započete priče, jer se sada u stvari radi proširenje takozvanog pripremnog postupka, koji je već ranije bio u toku u slučaju M. M. Postupa se po Zakonu o maloletničkim učiniocima.

Po okončanju pripremnog postupka, koji odgovara pojmu "istrage" kod punoletnih počinilaca, tužilac za maloletnike podnosi predlog za izricanje krivične sankcije, a Veće za maloletnike odlučuje o sankcijama, uvažavajući i mišljenje Centra za socijalni rad. Oštećena devojčica teško je podnela sve što se dogodilo, što se i videlo u razgovorima sa nadležnima koji je obavljen 22. avgusta.

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac je početkom 2016. realizovao projekat koji se bavio problemom nasilja među učenicima osnovih i srednjih škola, neposredno iniciran stravičnim snimkom tuče devojčica Hemijsko-tehnološke škole godinu dana ranije.

- Rezultati ankete koju smo sproveli pokazali su da su mladi u Kruševcu izuzetno nasilni. U sedmom razredu je broj učenika koji su trpeli i vršili elektronsko nasilje oko 10 odsto, a u osmom - 15 odsto - iznosi, za "Novosti", Slaviša Milenković, novinar i predsednik CINK-a, navodeći da 80 odsto tinejdžera ima profile na društvenim mrežama, a da je velika većina njih non-stop na internetu.- Poslednji slučaj je kombinacija fizičkog i digitalnog nasilja, koje je sve prisutnije.

Ovo istraživanje pokazalo je i da je skoro polovina, oko 48 odsto srednjoškolaca na društvenim mrežama bila izložena širenju nasilnih i uvredljivih komentara. U Kruševcu je pre nekoliko godina bila aktuelna "Tračara", lažni profil na društvenim mrežama, gde su se plasirale najgnusnije glasine o đacima pojedinih škola. Snimak tuče je u septembru 2015. godine uzburkao javnost i bacio svetlo na problem maloletničkog nasilja.

Snimak je nastao mobilnim telefonom, a na njemu su se, pored fizičkog obračunavanja u kome je učestvovalo više devojčica starosti 15 i 16 godina, mogli da čuju i komentari, navijanje, smejanje. Prisutni nisu imali nikakvu želju da prekinu maltretiranje. Iz daljine se čulo "nemoj da je čupaš, napadni je pesnicama, p... se čupaju".

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve