Hronika
25.12.2021. 11:09
Tanjug

Vraćena u pritvor

Dijana Hrkalović ponovo uhapšena

zatvor
Izvor: Shutterstock

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović ponovo je uhapšena, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud juče odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Hrkalović ponovo uhapšena, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije juče rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.
 

"Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva", rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.
 

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupoka.

"Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima", navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Tužilaštvo je 15. decembra tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova - zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Da se Dijana Hrkalović ponovo pritvori, zbog mogućeg bekstva"
Zatvor

Apelacioni sud traži

24.12.2021. 16:38

"Da se Dijana Hrkalović ponovo pritvori, zbog mogućeg bekstva"

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve