Hronika
03.10.2020. 13:29
Tamara Marković Subota

Dilovanje i nunanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpkinja stara 37 godina nalazila se na čelu kriminalne organizacije osumnjičene da je u Španiji uzgajala i proizvodila marihuanu za međunarodnu distribuciju, a čije je nedavno hapšenje tamošnja policija ocenila kao razbijanje najmoćnije bande u Kataloniji ove godine. Identitet Srpkinje, koja je uhapšena sa svojom bebom starom nekoliko meseci, još nije poznat, ali se zna da se među njenim saradnicima, a uhapšeno ih je čak 31, uglavnom nalaze državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Britanije i lokalni meštani koji su na različitim poslovima bili angažovani na ukupno 12 otkrivenih plantaža marihuane.
„Španska policija još nije uputila dopis o hapšenju naših državljana, tako da identitet žene koja se nalazila na čelu ove grupe za sada nije poznat“, kažu u srpskom MUP-u, navodeći da sve što za sada znaju o slučaju potiče iz španskih medija.

Povezane vesti - ZOO VRT U VARŠAVI: Marihuana za slonove

Istraga španske policije, koja je dovela do razotkrivanja ove grupe, počela je pukom slučajnošću, kada je u julu izbio požar u kući u mestu Olivela u Barseloni. Vatrenu stihiju izazvale su loše postavljene instalacije, odnosno veliki protok električne energije koje su, kako je kasnije utvrđeno, crpile ventilacione mašine, svetla i druga oprema namenjena uzgoju kanabisa.
Velika potrošnja električne energije bila je prvi signal sumnje, zbog čega je i pokrenuta istraga. Policija je ubrzo utvrdila da je tu kuću, kao i nekoliko drugih na periferiji Barselone, iznajmila porodilja iz Srbije sa svojim partnerom, inače državljaninom Velike Britanije. U iznajmljenim kućama, kako se ispostavilo 28. septembra u policijskoj raciji, Srpkinja je napravila čitavu mrežu laboratorija, odnosno plantaža u kojima je uzgajala marihuanu.
„Civilna garda je izvršila ukupno 19 pretresa u opštinama Barselone. Čak 12 zatvorenih plantaža marihuane je demontirano, zaplenjeno je 12.600 biljaka, 190 kilograma obrađenih pupoljaka i 50.000 evra u gotovini. Ni u jednoj akciji nije pronađeno vatreno oružje“, navela je španska Civilna garda. U akciji je pored Srpkinje, koja je bila vođa bande, uhapšen 31 osumnjičeni, među kojima i njen suprug.

Povezane vesti - Dileri izašli iz ilegale

A onda su u javnost isplivali detalji tokom praćenja osumnjičene Srpkinje od strane policije.
„U vrhu hijerarhije nalazila se žena koja je sve svoje krimi-poslove obavljala sa bebom u naručju. Sa bebom je odlazila u kontrolu plantaža, ali i na sastanke sa drugim trgovcima drogom. Izdavala je naređenja dok je nosila dete u naručju“, objavila je španska lavanguardia.com.
Pod njenom kontrolom bilo je čak 12 laboratorija, i to vrlo složeni sistemi brzog uzgoja stabljiki kanabisa sakriveni na zabačenim lokacijama, u brvnarama i drugim objektima koje su ona i njen partner iznajmljivali. Njih dvoje su sa bebom bili zajedno i kada je policija upala u kuću u kojoj su stanovali i uhapsila ih.
Kako je utvrđeno, kriminalna grupa je delovala na teritoriji Barselone i Taragone, a velika količina marihuane, koju je proizvodila ova organizacija, distribuirana je u ostatak Evrope.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Španski mediji navode i da su poslove uzgoja stabljika i čuvanja plantaža obavljali državljani Srbije koje je angažovala uhapšena Srpkinja.
„Ona ih je dovodila iz Srbije, plaćala im je put u Španiju i za poslove im davala fiksnu platu. Povremeno je dovodila nove radnike, a stare slala za Srbiju kako ne bi izazivala sumnje“, navode španski mediji.
Kod uhapšenih pripadnika kriminalne grupe otkriveni su i pasoši zemalja EU, uglavnom hrvatski i slovenački, za koje se sumnja da su falsifikovani.

Povezane vesti - U Austriji cena narkotika drastično porasla zbog koronavirusa

Uhapšeni su optuženi za krivična dela trgovine drogom, pripadnost kriminalnoj grupi i prevare sa električnom energijom. Procenjuje se da je količina ukradene električne energije oko 4.600.000 kilovata.
Inače, ovo nije jedina akcija španske policije ove godine koja je rezultirala razotkrivanjem naših državljana umešanih u proizvodnju marihuane. U ponedeljak, 24. avgusta državljanin Srbije, koji je označen kao pripadnik “Pink Pantera”, za kojim je raspisana poternica Interpola, uhapšen je na Tenerifama, zajedno sa petoricom članova bajkerske bande „Anđeli pakla“. Osumnjičeni Srbin uhapšen je u momentu dok se vraćao sa obilaska plantaže marihuane u gradu Guargačo, a koja je funkcionisala pod nadzorom osumnjičenih pripadnika lokalnog ogranka “Anđela pakla”. U akciji su tada uhapšena šestorica pripadnika ove kriminalne organizacije, koji su optuženi za nekoliko krivičnih dela: trgovinu drogom, pranje novca, iznudu i različite vrste prisile. Osim državljanina Srbije, uhapšena su i dvojica Nemaca, Poljak, Francuz i Španac. Svi uhapšeni su odranije imali bogate policijske dosijee, uglavnom zbog narko-biznisa, a prilikom njihovog hapšenja policija je zaplenila veliku količinu droge i oružja.
I u oktobru prošle godine u Španiji su uhapšena šestorica srpskih državljana nakon što je Nacionalna policija otkrila tri laboratorije za marihuanu u okolini Valensije. U ovoj akciji pronađeno je više od 6.300 biljaka na tri plantaže u gradovima Puebla de Valjbona, Riba-Roha i Elijana. Kod uhapšenih Srba je nađeno i 70 tableta ekstazija, 3.200 evra, mobilni telefoni i oprema za uzgoj marihuane. I u ovom slučaju istraga je započeta nakon otkrića potrošnje veće količine električne energije u vili u gradu Puebla de Valjbona, oko koje se širio miris marihuane i čuo konstantni šum rada električnih aparata.

Akcija „Karibes“

Španska policija je akciju hapšenja nazvala „Karibes“, a posle akcije objavljen je i video snimak otkrivanja laboratorija koje su se koristile za uzgoj i preradu marihuane. Na snimku iz jedne od njih vidi se kako pripadnici španske Civilne garde upadaju u laboratoriju punu stabljika marihuane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve