Hronika
21.05.2019. 12:32
R. E.

DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE DECE: Usvojen "Tijanin zakon"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skupština Srbije usvojila je izmene Krivičnog zakonika koji predviđa doživotni zatvor za ubice dece bez prava na pomilovanje.

Inicijator i prvi čovek fondacije "Tijane Jurić", prisustvovao je usvajanju izmena tog akta, kojima se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna za najteža krivična dela: teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić” koju je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina - ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

Ekspres je svojevremeno pisao o tome da li je doživotna kazna zaista efikasna. Više o tome pročitajte ovde.

Osuđeni na doživotnu kaznu zatvora može da se otpusti uslovno tek nakon izdržanih 27 godina zatvora. Predviđeno je i da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica, kao i strože kazne za povratnike.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Podsetimo, poslanik DS Radoslav Milojičić Kena najavio je da neće prisustvovati glasanju, jer sa Srpskom naprednom strankom nije moguć dijalog.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve