Hronika
22.05.2020. 19:33
Priredio Vojislav Tufegdžić

Droga u kovčezima američkih vojnika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pod utiskom knjige pisane o životu Frenka Lukasa i upečatljivog filma „Američki gangster”, predstava javnosti o najvećem krijumčaru heroina poteklom iz Harlema postala je uobičajeno iskrivljena. Lukasovo objašnjenje zašto mu je kriminal bio životni izbor i zaključak koji je o njemu izneo tužilac savršeno ilustruju sve oprečnosti njegovog života.

Prema tvrdnjama koje je javno izneo, Lukas je postao kriminalac jer je kao šestogodišnjak video kako su pripadnici Kju kluks klana ubili njegovog 12-godišnjeg rođaka Obadiju. Pripadnici klana su, navodno, tvrdili da je Obadija „drsko zurio“ u belkinju, pa su mu gurnuli pušku u usta i povukli obarač.

Nekoliko decenija kasnije, „plava magija”, heroin koji je Lukas krijumčario u Ameriku, izazvala je pravi pomor u Harlemu.

"Frenk Lukas je verovatno ubio više crnaca nego što je Kju kluks klan mogao da sanja“, tvrdio je tužilac Ričard Roberts za „Njujork tajms“ 2007. godine.

Ukraden identitet

Lukas je rođen 1930. godine u Severnoj Karolini. U Njujork je, posle sukoba sa poslodavcem kod kojeg je radio, pobegao na nagovor majke. Nastanio se u Harlemu i bavio sitnim kriminalom. Kasnije se hvalisao da je punih 15 godina kao vozač gangstera Bampija Džonsona bio pod njegovim okriljem i zaštitom. Međutim, hroničari su izneli podatak da je Bampi između služenja zatvorskih kazni na slobodi proveo samo pet godina, pre svoje smrti 1968. I Džonsonova udovica je medijima ispričala kako veliki deo njegovih tvrdnji nema veze s realnošću, te da je uloga koju je sebi dodelio u životu njenog supruga zapravo pripadala Zaku Vokeru, drugom mladom sitnom kriminalcu.

Sve što se tiče rane kriminalne faze Lukasovog života je, s razlogom, podložno sumnjama. Pouzdanih svedočenja na koji se način tokom šezdesetih i sedamdesetih godina probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina jednostavno nema.

Mnogi iz neposrednog okruženja ovog dilera droge tvrde da je knjiga „Povratak superflaja“ Marka Džejkobsona, na koju se oslanja film Ridlija Skota, zasnovana isključivo na tvrdnjama samog Lukasa, kojeg opisuju kao „hvalisavca, prevaranta i barabu”. Problem s činjenicama je utoliko složeniji jer ga je u filmu „Američki gangster” glumio Denzel Vošington, koji je svoj deo posla briljantno obavio.

Najintrigantnija okolnost Lukasove kriminalne karijera jeste način na koji je uspevao da svoju „plavu magiju”, heroin koji je pod tim imenom prodavao u Njujorku, prošvercuje iz Azije.

Navodno, Lukas je 98 odsto čist heroin prevozio u mrtvačkim sanducima u kojima su vraćana tela stradalih američkih vojnika iz Vijetnama.

"Od svih jezivih prizora iz Vijetnama, droga u vrećama za leševe je najužasniji način da se pošalje poruka o širenju vijetnamske pošasti”, rekao je Džejkobson.

Lukas je isticao da nije stavljao drogu pored tela mrtvih vojnika. „Ni u ludilu ne bih pipao bilo šta mrtvo”, rekao je Džejkobsonu objašnjavajući da je angažovao prijatelja stolara da mu sačini 28 kopija vladinih sanduka sa lažnim dnom.

Uz pomoć bivšeg narednika američke vojske Leslija Ajka Atkinsona, koji je bio oženjen njegovom rođakom, Lukas je navodno prošvercovao u SAD heroin ukupne vrednosti 50 miliona dolara. Atkinson je 2008. godine tvrdio da je reč o apsolutnoj laži: „Nikada nisam imao nikakve veze s transportovanjem heroina u mrtvačkim sanducima ili leševima”.

Negirao je i optužbe da je učestvovao u švercu, ali je saopštio da se droga nalazila u nameštaju i da Lukas nije imao nikakvu ulogu u uspostavljanju neophodnih kontakata u Aziji.

Kada je 2000. godine govorio za njujorški časopis o svojoj strategiji šverca heroina, Lukas je rekao: „Ko će, dovraga, gledati u mrtvačke kovčeg? Imali smo 28 kopija vladinih kovčega. Kada smo napravili duplo dno, bilo je dovoljno mesta da se ono napuni sa šest ili možda čak i osam kilograma heroina”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o njegovom životu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj leš vezi. Lukas je, međutim, 2008. još jednom potvrdio da je prenosio heroin u mrtvačkim sanducima.

San o bogatstvu 

U kojoj god meri Lukasova verzija nabavke heroina bila izmišljena ili ne, nema nikakve sumnje u to da se od „plave magije” izuzetno obogatio. Prema procenama, u to vreme Lukas je od rasparčanog heroina na ulici mogao da zaradi ne manje od 300.000 dolara po kilogramu. Tako ogromna zarada omogućila mu je da kupi imovinu širom Amerike, uključujući poslovnu zgradu u Detroitu, stanove u Los Anđelesu i Majamiju, kao i nekoliko hiljada hektara ranča u Severnoj Karolini, na kojem su gajena goveda. Uspeo je da se upozna i druži sa poznatim ljudima iz sveta zabave.

"Hteo sam da budem bogat. Hteo sam da budem bogat kao Donald Tramp i, tako mi Boga, uspelo mi je”, rekao je Džejkobsonu. Pričao je kako je u jednom periodu zarađivao milion dolara na dan. Utvrđeno je da je preterivao i u tim tvrdnjama.

Uhapšen je 1975. godine. Njegova imovina je zaplenjena, uključujući i 584.683 dolara u kešu i osuđen je na 70 godina zatvora. Lukas je kasnije tvrdio da je pomenuti novac previše mali iznos i optužio je Agenciju za borbu protiv droge DEA da mu je ukrala mnogo veći iznos.

"Pet stotina osamdeset četiri hiljade. Pa šta je to? U Las Vegasu sam izgubio 500.000 za pola sata bakare sa zelenokosom prostitutkom”, rekao je autoru knjige. Naknadno je saopštio novinaru da je zapravo imao neverovatnih 20 miliona dolara u kešu!

Osvrnuvši se na okolnost da je heroin koji je prodavao usmrtio veći broj ljudi, rekao je da žali zbog toga: „Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao”.

Suludi pokloni

Služenja višedecenijske kazne spasla ga je odluka da postane doušnik, deo programa zaštićenih svedoka u koji su uključeni i članovi njegove porodice. Pomogao je DEA da prikupi dokaze i osudi više od 100 ljudi zbog trgovine narkoticima. Pušten je na slobodu posle pet godina. Ubrzo je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou. Proveo je još sedam godina u zatvoru pre nego što je 1991. pušten.

Poslednji sukob sa zakonom imao je 2012. kada se izjasnio krivim za prevaru pošto je dva puta unovčio ček od invalidnine. Zbog slabog zdravlja i godina osuđen je na uslovnu kaznu.

Umro je sredinom 2019. u 88. godini. Sa suprugom, Portorikankom Džulijan Faret u braku je proveo više od 40 godina. Imali su sedmoro dece. Njih dvoje su jedno drugom poklanjali basnoslovno skupe darove koji su jednostavno iritirali inspektore koji su ga pratili.

U filmu „Američki gangster” tužioca Ričarda Robertsa je glumio Rasel Krou, koji je u svom liku ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je učestvovao u osudi Lukasa, ali mu je kasnije, kada je Frenk Lukas pušten na slobodu, postao advokat i prijatelj. Lukas je prisustvovao snimanju filma dajući savete i sugestije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
31.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve