Hronika
07.03.2021. 20:55
Tamara Marković Subota

Dve strane značke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čuveni Zoran Lazović, koga jedni nazivaju najboljim policajcem na Balkanu, a drugi šefom mafije koja se bavi švercom kokaina, smenjen je sa funkcije pomoćnika direktora Uprave policije, čime je izgubio i najznačajniju funkciju u MUP Crne Gore - načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lazovićeva smena izvedena je novom sistematizacijom, a nakon što je on javno odbio ponudu novog direktora Uprave policije Zorana Brđanina da podnese ostavku.

Osim Lazovića, sa policijskih funkcija smenjeni su i Enis Baković, Dejan Đurović, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Zoran Tomčić. Interesantno je da je za njihovu smenu Vlada Crne Gore morala da izglasa novu sistematizaciju, a da je istovetni scenario sa usvajanjem nove sistematizacije bio izveden i kada je Lazović bio postavljen na visoke policijske funkcije, sa kojima je zapravo postao prvi operativac MUP Crne Gore.
Lazovića, koji je ranije radio u Agenciji za nacionalnu bezbednost, opozicija i mediji u Crnoj Gori godinama su dovodili u vezu sa najznačajnijim mafijaškim bosovima, ali i sa njihovim poslovima.

Poslednje informacije srpskih bezbednosnih službi otišle su toliko daleko da je Lazović u bezbednosnim izveštajima čak označen kao osoba koja je učestvovala u prenošenju naloga za planirano i pripremano ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povezane vesti - Snajperski nišan iz Crne Gore

Naime, kako je “Ekspres” ranije objavio, informacije koje su stigle do srpskih bezbednosnih službi ukazuju da je nalog za ubistvo predsednika Vučića najpre dat upravo Zoranu Lazoviću, a da ga je on preko svog sina Marka Lazovića, koji takođe radi u MUP Crne Gore, kao inspektor u Upravi kriminalističke policije, dalje preneo Radoju Zviceru, vođi kavačkog klana, a on Veljku Belivuku. Sve se navodno odigralo 20. januara, kada su Belivuk i mlađi Lazović bili u gostima kod vođe kavačkog klana u Kotoru.

I ranije su se oko Lazovića plele mafijaške priče, a sve je počelo kada je objavljen video snimak svadbe narko-bosa Safeta Kalića, na kojoj je Lazović bio gost. Zatim je pominjan kao osoba sa kojom je Darko Šarić po predaji 2014. proveo nekoliko sati razgovora po sletanju na podgorički aerodrom. Sa Lazovićem je tada bio i njegov glavni saradnik iz ANB Duško Golubović. Naredne, 2015. obojica su izbačeni iz Službe, i to, kako se tada spekulisalo, po nalogu CIA, koja je tražila da se iz ANB uklone svi ruski kadrovi, ali i svi kompromitovani operativci koji su bili vezivani za kriminalne afere. Tada su obojica otišli u privatnike, a tadašnja crnogorska opozicija tvrdila je da su u to vreme ušli u poslove sa firmom “Bemeks”, koja je dobila poslove izgradnje autoputa od 300 miliona evra, i u to vreme je bila jedna od najvećih građevinskih operativa u Evropi.

Na velika vrata Lazović je u maju 2019. ušao u crnogorsku policiju, kao pomoćnik tadašnjeg direktora Veselina Veljovića. Za sve to vreme bio je, sa jedne strane, označavan kao najvažniji i najmoćniji zaštitnik kavačkog klana. Sa druge strane, posebno one koje je dolazila od crnogorskog Specijalnog tužilaštva, Lazović je označavan kao ključna osoba u borbi protiv mafije, posebno protiv narko-kartela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen TVCG

Na poslednjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Lazović rekao da neće podneti ostavku, u njegovu odbranu stao je i glavni specijalni tužilac za organizovani kriminal Crne Gore Milivoje Katnić, i to rečima: “Lazović je najbolji policajac na Balkanu i taj sektor će izgubiti inspiratora za borbu protiv kriminala ako ga smene”.

-Lažna je vest da je šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović šef Belivuku. Ja čujem priče u Srbiji da mu je neko drugi šef, ali se na ovaj način Lazoviću crta meta - rekao je Katnić navodeći da je plan kriminalaca iz Srbije bio da pošalju Veljka Belivuka u Crnu Goru “da bude ubijen”.

Kritika i prozivka

Zoran Lazović je pre mesec dana medijima poslao javno pismo u kome je kritikovao poziv za ostavku koji mu je uputio novi ministar crnogorske policije Sergej Sekulović.

-Kada umesto pohvale za rad i rezultate ministar traži moju ostavku, postavlja se logično pitanje - kome odgovara opstrukcija u radu uspešnog policijskog sektora - SBPOKK, koji ima najbolje rezultate u borbi protiv najtežih oblika kriminala. Odgovor je jednostavan, samo onima protiv kojih smo se borili i koje smo hapsili. Onima koje smo sprečili da ubijaju po našim gradovima i onima kojima smo prekinuli lance pranja novca i trgovinu narkoticima. Kako je moguće da se interesi ministra policije poklapaju sa interesima organizovanih kriminalnih grupa, pitanje je na koje ovo društvo i mediji moraju imati i tražiti odgovor. Nadam se da će i institucije naše države pokušati da nađu odgovor na ovo pitanje - napisao je Lazović navodeći da ministar “ovakvim aktivnostima preuzima direktnu odgovornost za ohrabrivanje organizovanih kriminalnih grupa koje deluju u Crnoj Gori”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve