Hronika
23.11.2018. 18:18
R.E./Tanjug/Politika

GENERAL JNA BORISLAV ĐUKIĆ OSUĐEN U SPLITU: Visokom oficiru Kninskog korupsa devet godina robije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Penzionisani genaral JNA Borislav Đukić (70) osuđen je danas u Županijskom sudu u Splitu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, prenela je Politika.

List piše da je srpski general osuđen jer je kao zapovednik 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ovo je prvostepena presuda na koju i general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom.

Mladić je u zatvoru u Hagu gde je prvostepeno osuđen na doživoptni zatvor zbog zlocicna u BIH, a Novaković i Korica su preminuli.

General Đukić je već više od tri godine u pritvoru u Hrvatskoj, kojoj je izručen iz Crne Gore.

Uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici. Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje.

Naklon osam meseci u pritvoru u Spužu crnogorski sudovi su doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, a ministar pravde Crne Gore doneo je konačnu odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj, podseća Politika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve