Hronika
03.05.2018. 11:18
Tanjug

HAPŠENJA U VALJEVU: Utaja poreza u preduzeću "Soko interprodukt", ženska osoba pala zbog falsifikovanja diploma

Policija u Valjevu uhapsila je dve osobe osumnjičene da su utajile porez i na taj način oštetile budžet Republike Srbije za više od pet miliona dinara.

Zbog sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su ovlašćeno lice preduzeća „Soko interprodukt" d.o.o. M.S. (1957) i odgovorno lice tog preduzeća V.M. (1992), dok je za još jednom osobom raspisana potraga, saopštila je Policijska uprava Valjevo.

Osumnjičeni se terete da su od aprila 2016. do avgusta 2017. godine, u nameri izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost u poslovnim knjigama preduzeća „Soko interprodukt" lažno prikazali poslovni odnos sa dve firme i sačinili lažne fiktivne račune o nabavci robe od tih preduzeća u vrednosti od oko 31,5 miliona dinara, a da stvarne isporuke robe nije bilo.

Ti fiktivni računi su, kako se sumnja, kasnije iskorišćeni u PDV prijavama, preduzeća „Soko interprodukt" kao prethodni porez sa pravom na odbitak od 5.254.220 dinara.

Na taj način preduzeće „Soko interprodukt", steklo je pravo na povraćaj PDV-a od 5.254.220 dinara, što su osumnjičeni iskoristili kao poreski kredit kako bi naredne obaveze plaćali iz tih sredstava.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, ističe se u saopštenju.

Pored toga, pripadnici MUP-a u Valjevu uhapsili su J.M. (1983), osumnjičenu da je u prethodnih godinu dana za potrebe više lica sačinjavala falsifikovana svedočanstva i diplome srednjih škola, vize, dozvole, lična dokumenta i uverenja.

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičene pronašla i oduzela opremu za pravljenje diploma, 1.000 evra, kao i 82 blanko obrazaca diploma, svedočanstva, izvoda iz matične knjige venčanih, umrlih i rođenih, uverenja o položenom završnom ispitu.

Kod osumnjičene u stanu pronađena su i 22 obrasca viza i isprava stranih država, falsifikovano svedočanstvo i diplomu srednje Mašinsko saobraćajne škole u Nišu, štambilj „Skupštine opštine Podgorica" i jedan plastični otisak pečata sa natpisom „Sekretarijat za Upravu".

Zbog sumnje da je počinila krivično delo falsifikovanje isprave osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve