Hronika
19.04.2021. 11:24
Tamara Marković Subota

Akcija u Portugalu

Hapšenje u vili

Policija Portugal
Izvor: EPA

Otac i sin, Igor (56) i Vladimir (30) Božović, visokopozicionirani pripadnici kavačkog klana, uhapšeni su posle četiri godine skrivanja.

Kotoranin Igor Božović (56), koji je u policiji označen kao desna ruka Slobodana Kašćelana, jednog od vođa kavačkog narko-klana, uhapšen je u Portugalu. U akciji u gradiću Redondo uhapšen je i njegov sin Vladimir (30), a hapšenje obojice Božovića izvršeno je na osnovu poternice kancelarije Interpola u Podgorici.

Akcija hapšenja rezultat je saradnje Nacionalne policije Portugala, Uprave policije Crne Gore i Evropola.

„Sprovodeći aktivnosti u okviru istrage ciljanog traganja i razmenom operativnih podataka službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Odseka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol – Evropol – SIRENE, sa partnerskom službom iz Portugala, a uz podršku Evropola i ENFAST mreže, u Portugalu u gradu Redondo locirana su i uhapšena dva međunarodna tražena lica koja potražuje NCB Interpol Podgorica I. B. (56) i V. B. (30), obojica iz Kotora“, saopštio je crnogorski MUP.

Za Igorom Božovićem poternica je raspisana radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori, a u kom se tereti za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, odnosno kavačkog klana. Zbog istog postupka, poternica je raspisana i za njegovim sinom Vladimirom, a koji se osim za stvaranje kriminalne organizacije, tereti i za pokušaj iznude, teško delo protiv opšte sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Igor Božović
Izvor: Skrinšot TV VijestiIgor Božović

Prema sudskim spisima, Igor Božović se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa nadalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, vođom kavačkog klana, a koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža.

„U toj grupi, Igor Božović je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela. Vladimir Božović se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druge osobe iznudama, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator. On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi više od 30.000 evra od K. B., pa je nakon neuspelog plana, u julu iste godine počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti tako što je aktivirao eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilu oštećenog muškarca“, navodi se u naredbi za istragu.

Vidite još

U Upravi crnogorske policije navode i da su osumnjičeni, prema operativnim podacima, visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, te da su za njima raspisane međunarodne poternice od 2017. godine.

„Od tada je prikupljan značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima osumnjičenih, koja su kasnije razmenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i Evropola“, saopštila je policija, navodeći da je na osnovu tih saznanja u gradiću Redondo u Portugalu, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravili otac i sin Božovići, nakon čega su i uhapšeni. Kod njih su pronađena falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, kao i jedan pištolj.

Policija Portugal
Izvor: Shutterstock

Inače, Igor Božović je po međunarodnom švercu narkotika crnogorskoj policiji poznat još od 2012. godine, kada je osuđen na pet godina robije zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Neko oružje

Dok je u Spužu izdržavao zatvorsku kaznu, crnogorska policija i Specijalno državno tužilaštvo su i pokrenuli istragu protiv kavačkog klana, a Božovićeva uloga u ovoj narko-grupi otkrivena je na osnovu prisluškivanih razgovora koje je on vodio tokom slobodnih vikenda. On je, kako je utvrđeno, tada bio na stalnoj telefonskoj vezi sa Kašćelanom, a posebno su interesantni detalji dva razgovora koja je vodio sa kasnije uhapšenim saradnikom Sinišom Vlahovićem. U jednom razgovoru, Božović Vlahoviću kaže da je kod kuće i da je do njega došlo da su „našli tamo neko oružje“ i uz psovku pita da li je to istina. U drugom razgovoru, Božović kaže Vlahoviću da su „on i Slobo bili kod načelnika u policiji“.

U vreme Božovićevog boravka u zatvoru, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv kavačkog klana, ali je uprkos tom predmetu Božović u avgustu 2017, po isteku petogodišnje zatvorske kazne, pušten na slobodu. Pritvor u predmetu protiv kavčana, koji je pokrenut prethodne 2016. godine, i to hapšenjem nekoliko pripadnika grupe, nije mu bio određen. Tako se Božović našao na slobodi, što je i iskoristio da pobegne iz Crne Gore, iz koje je prethodno pobegao i njegov sin Vladimir.

Interesantno je i da je pre puštanja na slobodu Igora Božovića, Veće podgoričkog Višeg suda potvrdilo optužnicu protiv kavačkog klana, a koja je podignuta protiv njega, Kašćelana i još 13 osoba. Njima je optužnicom stavljeno na teret davanje mita, prodaja droge, nedozvoljeno držanje oružja, zelenašenje, pranje novca, teško delo protiv opšte sigurnosti... Na optužnici su se odmah našli i Božovićev sin Vladimir, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić, Đerđ Camaj, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović. Među uhapšenima bio je i pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić, koji je prvobitno tužiocima priznao da je odavao poverljive službene informacije članovima kavačkog klana, ali je to odbio da potvrdi u Višem sudu. Akciju hapšenja u septembru 2016. izbegli su Kašćelan, Vladimir Božović, Prelević, Vlahović i Đurišići. Po poternici u ovom slučaju, Kašćelan je u Češkoj uhapšen u decembru 2018, a zatim izručen Crnoj Gori.

U centru pažnje crnogorske policije, koja sada čeka izručenje Igora i Vladimira Božovića, dva dana pre akcije u Portugalu, našlo se i misteriozno samoubistvo Dalibora Dabe Tomovića (46), koji se dovodio u vezu sa škaljarskim klanom, a koji je u nedelju 11. aprila uveče pronađen mrtav u iznajmljenom automobilu na napuštenom parkingu u Kotoru.

Susret na parkingu

Telo je poslato na obdukciju i sada se čekaju rezultati budući da postoje indicije koje ne isključuju mogućnost ubistva.

Prema pisanju crnogorskih medija, tamošnja policija naime ima saznanja da se Tomović pre smrti navodno sreo sa jednim pripadnikom kavačkog klana, dok je druga indicija koja bi mogla da sruši teoriju o samoubistvu činjenica da su inspektori na uviđaju pronašli dve čaure.

Tomović je inače s prostrelnom ranom na glavi pronađen u parkiranom autu, a policiju su pozvali građani. On je inače važio za bliskog saradnika Igora Dedovića, koji je u januaru prošle godine ubijen u Atini.

Tomović je u nedelju otišao na sastanak s muškarcem koji ga je pozvao i rekao mu da dođe na napušteni parking na periferiji grada. On se tamo uputio automobilom iz rentakar agencije, a postoje indicije da je osoba s kojom je trebalo da se sretne zapravo pripadnik suprotstavljenog kavačkog klana, navode crnogorski mediji, navodeći da posle pronalaska dve čaure, policija proverava da li je iz pištolja, koji je nađen kraj tela, pucano dva puta, kao i da li je sam Tomović dva puta povukao obarač, od kojih je jedan očigledno bio koban.“

Tomović je inače bio na spisku bezbednosno interesantnih osoba, kojima je bio zabranjen ulazak u Beograd, pa je na osnovu toga on 2016. bio vraćen u Crnu Goru sa beogradskog aerodroma. Godinu dana kasnije, u akciji policije istovremeno je pretresan njegov i stan Igora Dedovića.

 

PREŽIVEO NAPAD VRELIM ULJEM

Zbog svog uticaja u kavačkom klanu, Igor Božović „nije imao mira“ ni u vreme robijanja u Spužu gde se, kako napolju tako i među zatvorenicima, vodio rat dva zavađena kotorska klana, kavačkog i škaljarskog. U tom ratu, u julu 2016. godine, u zatvorskom hodniku Božovića je po licu i rukama vrelim uljem polio drugi zatvorenik, Jovan Jovanović, inače blizak suparničkom škaljarskom klanu.

UBIO SE U ZATVORU

Saša Vidović, pripadnik škaljarskog klana, koji je izdržavao kaznu u KPZ Foča u BiH, obesio se na dan svoje krsne slave i ostavio oproštajno pismo. On je bio osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu u oktobru 2016.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve