Hronika
11.12.2020. 16:17
Tamara Marković Subota

Hodnik od pola miliona dolara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tajni tunel dugačak više od 200 metara, a kojim je navodno trebalo da se domogne slobode osuđeni narko-diler Zoran Jakšić, otkriven je u blizini zatvora „Kastro Kastro“ u Peruu, u kome se ovaj istaknuti vođa klana “Amerika” nalazi od 2016. godine.

Podzemni tunel koji nije do kraja završen, peruanska policija otkrila je u ponedeljak ujutru, a interesantno je da je ulaz u tunel otkriven u radionici za popravku taksija i motora u Aveniji Santa Rosa u bloku 8. Radionica se inače nalazi odmah pored zadnjeg dela zatvora, dok je kraj tunela trebalo da vodi do dela zatvora u kome je angažovano najmanje obezbeđenja.

Kako pretpostavlja peruanska policija, iskopavanje ovako kompleksnog i dugačkog tunela mogli su da izvedu samo iskusni meksički inženjeri i radnici koji su i ranije učestvovali u sličnim ilegalnim akcijama, ali do sada zbog ovog otkrića niko nije uhapšen.

Povezane vesti - KO JE KRALJ KOKAINA? Čovek koji je video Tita

Prema zvaničnom saopštenju peruanske policije, otkriveni tunel se nalazi na dubini od šest do osam metara, a u njemu su pronađene vreće sa peskom i alat korišćen za iskopavanje. Budući da nije završen, jasno je i da ga do sada niko nije iskoristio za bekstvo. Kako se pretpostavlja, izgradnja ovog podzemnog hodnika započeta je pre godinu i po dana, i do sada je koštala više od pola miliona dolara, a u iskopavanju je učestvovalo šest osoba.

Peruanski mediji posle ovog otkrića izveštavaju da bi tunel mogao biti povezan sa bekstvom poznatog srpskog narko-bosa Zorana Jakšića, koji je u Peruu osuđen na 25 godina zatvora zbog trgovine drogom. Oni ovu pretpostavku policije povezuju sa informacijama o mogućem Jakšićevom bekstvu, koje su do tamošnje policije stigle još početkom prošle godine. Zbog tih saznanja Jakšić je iz predostrožnosti u februaru 2019. prebačen u zatvor „Puente Piedra“. Pretpostavlja se da je u tom momentu izgradnja tunela obustavljena, kao i da je nastavljena po Jakšićevom povratku u zatvor „Kastro Kastro“. Ne isključuje se ni mogućnost da je ovaj tunel osim za bekstvo Jakšića trebalo da posluži i za bekstvo još nekoliko zatvorenika sa kojima je on povezan u poslovima trgovine drogom.

Povezane vesti - Tito i dalje nevidljiv

Jakšić u Peruu inače izdržava kaznu od 25 godina robije, ali je pre mesec dana uspeo da izdejstvuje poništenje presude, i to na osnovu proceduralnog propusta koji je ranije napravio sudija Rikardo Menrike. Presuda je, kako je objašnjeno, ukinuta zbog ozbiljnih povreda krivičnog postupka, odnosno principa nepristranosti sudije. Naime, kako je objašnjeno, sudija Menrike, koji je bio član veća koje je osudilo Jakšića, prethodno je učestvovao u istrazi protiv ove grupe, zbog čega nije smeo biti uključen u postupak suđenja.

„Ovaj propust je i ranije mogao biti otklonjen, ali to nije učinjeno i sada će se ispitati da li je greška napravljena namerno“, objavili su peruanski mediji.

Jakšiću je posle poništavanja presude određen pritvor do tri meseca, i u tom roku bi trebalo da se donese odluka o ponavljanju suđenju njemu i još osmorici optuženih.

Inače, Jakšić je kako se sumnja, 2017. organizovao i platio bekstvo iz zatvora svom saradniku, čuvenom narko-bosu Horheu Medini Gaviljanu. Zatvorski čuvari su najpre posumnjali da je Gaviljano ubijen, ali se zatim otkrilo da je on pobegao u đubretarskom kamionu koji je vozio otpad iz zatvora, a u čemu su mu pomogla i dvojica zatvorskih stražara koji su kasnije zbog ovog dela procesuirani. Skandal je rezultirao suspenzijom upravnika zatvora Tomasa Garaja. Odbegli Gaviljano je inače u zatvoru služio kaznu od 17 godina, na koliko je bio osuđen kao suorganizator šverca kokaina zajedno sa Jakšićem.

Kačketi na zidu ćelije

Peruanska policija je u jednoj od svojih akcija u zatvoru objavila video-snimak Jakšićeve ćelije, a u kome se videlo da je ljubitelj animal printa i kačketa koji su bili uredno okačeni na zidovima ćelije. Na objavljenom snimku policija podseća da je Jakšić peruanskoj javnosti poznat kao „čovek sa 42 identiteta“, kao i da je bio poznat po nadimcima Gringo, Džekson, Čikito (Maleni), Grandazo (Veliki)...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve