Hronika
29.06.2019. 19:00
Tamara Marković Subota

Ili je savršen zločin ili je žrtva živa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Slučaj nestanka, a kako se sumnja i ubistva Nemanje Medina (24), mladića iz Petrovca u Crnoj Gori, jedinstven je po mnogo čemu - najpre po prvom i jedinom suđenju na ovim prostorima koje je pokrenuto za ubistvo, i to na podmukao način a da telo žrtve, odnosno ubijenog nije nađeno. Ni tokom postupka, ni do sada. Specifičan je i po tome što je po odluci sudskog veća odbijeno veštačenje jednog od glavnih dokaza u postupku, koji je mogao da razreši mnoge nejasnoće koje su pratile slučaj, ali i po tome što su od trojice optuženih, koji su u martu oslobođeni krivice, dvojica ubijena, i to nepuna dva i po meseca od donošenja prvostepene presude. Treći optuženi, koji se teretio kao izvršilac zločina, u zatvoru je u Spužu zbog držanja ilegalnog oružja.

Nemanja Medin nestao je u petak, 8. jula 2016. godine, a njegova porodica je slučaj prijavila policiji narednog dana. Na društvenim mrežama porodica je objavila da je Nemanja nestao oko 17.30 sati, i da je "poslednji put viđen kada je krenuo u pravcu Virpazara", sela u okolini Bara. Takođe, objavljeno je i da je nestao njegov automobil "reno megan" bele boje, budvanske registracije, kao i da mu je telefon od tog trenutka nedostupan.

Policija je po prijavljenom nestanku odmah pokrenula potragu. U potragu za nestalim mladićem bili su uključeni i helikopterska i rečna jedinica crnogorske policije, a prekontrolisan je i listing Nemanjinog mobilnog telefona kako bi se utvrdilo sa kim je mladić komunicirao uoči nestanka.

Povezane vesti - Troje ljudi masakrirao zbog duga od 100.000 evra

Tako je policija i došla do Baranina Vladimira Ulame, sa kojim je Nemanja imao poslednju telefonsku komunikaciju.
Istog dana sa Ulamom je obavljen informativni razgovor nakon čega je pušten iz policije.

Na razgovoru Ulama je rekao policajcima da ga je Nemanja, sa kojim se družio od srednje škole, pozvao dan ranije. Kako je tvrdio, u tom razgovoru Nemanja je od Ulame tražio da mu nabavi pištolj, ali bez objašnjenja zašto mu je potrebno oružje. Nekoliko sati nakon telefonskog razgovora, Nemanja i Ulama su se sastali u Sotonićima, odakle su, kako je tvrdio Ulama na razgovoru, krenuli za Virpazar.

Policijskim inspektorima Ulama je tvrdio i da Nemanji nije nabavio pištolj. Namanja je navodno zbog toga bio ljut, pa je Ulami rekao da "mora da vrati vozilo", ali da će pre toga otići do jednog prijatelja u Nikšić kako bi od njega pokušao da nabavi pištolj.

Proveravajući Ulamine tvrdnje, policija je daljom istragom identifikovala Nemanjinog prijatelja iz Nikšića. Taj prijatelj je potvrdio da poznaje nestalog Nemanju, ali je tvrdio da ga je poslednji put video dve godine ranije.

Sledeći trag u istrazi bio je pronalazak Nemanjinog automobila. Vozilo je nađeno četiri dana posle prijavljenog nestanka, u mestu Jabukov Do, stotinak metara od glavnog puta, ali zapaljeno. Pored automobila, nađena je i registarska tablica stranih oznaka, za koju je brat nestalog tvrdio da je ranije bila u gepeku Nemanjinog vozila.
Zapaljeno vozilo bio je prvi konkretniji trag, koji je policiju naveo da posumnja da je nestali Nemanja u stvari ubijen, budući da je paljenje automobila uobičajena praksa izvršioca posle ovakve vrste zločina.

Policija je zato odlučila da ponovo sasluša Ulamu, ali njega više nije bilo na prijavljenoj adresi. Zbog mogućnosti da je pobegao, policija je odmah pokrenula potragu za njim. Izvršen je i pretres tri kuće u kojima je Ulama boravio, iz kojih je oduzeto više predmeta, među kojima i jedna patika na kojoj su pronađeni tragovi nalik krvi. U isto vreme trajala je potraga i za nestalim Nemanjom, za koga se već sumnjalo da je ubijen, kao i za osumnjičenim Ulamom.

Početkom avgusta 2016. osumnjičeni Ulama je lociran na Čevu, 40 kilometara od Cetinja, gde se krio u kući Bogdana Milića. Kada je video da su policajci opkolili kuću u kojoj se krio, Ulama je naoružan pokušao da pobegne, ali je ubrzo uhapšen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U kući Bogdana Milića, koji je krio Ulamu, policija je tada pronašla četiri puške, pištolje, veću količinu municije, zbog čega je i on uhapšen.  Obojici je tada određen pritvor zbog nelegalnog posedovanja oružja.

U međuvremenu, policija je kao Ulaminog saučesnika u nestanku Nemanje Medina identifikovala i Darka Mijovića sa Cetinja, koji je uhapšen 31. avgusta 2016. godine. Sa njim su uhapšeni i Cetinjani Zoran Muhadinović (44) i Marko Vujačić zvani Kubanac (45). Sva trojica su odbila poligrafsko testiranje, što je naravno izazvalo sumnju javnosti u njihovu krivicu.

U međuvremenu pokrenuto je suđenje Ulami zbog nedozvoljenog držanja oružja, a onda je u februaru 2017. godine došlo do presedana u crnogorskom pravosuđu. Iako telo Nemanje Medina nije pronađeno, a bez tela nema ni zločina, tužilaštvo je izmenilo "činjenični opis", što je značilo da se istraga i dalje vodi, da optužnica nije podignuta, ali se osumnjičenima Ulami i Darku Mijoviću na teret stavilo ubistvo na podmukao način. Optužnica za ovo krivično delo podignuta je u avgustu 2017. godine, a na optuženičkoj klupi, pored Ulame i Mijovića, bio je i Bogdan Milić, u čijoj se kući Ulama krio, a koji se teretio za pomaganje izvršiocu nakon krivičnog dela.

Povezane vesti - UBICE KOTORSKIH KLANOVA: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana

Na suđenju za Nemanjino ubistvo usledila su saslušanja brojnih svedoka, među kojima je najupadljivije bilo svedočenje brata ubijenog mladića, koji je tvrdio da je Nemanjin automobil zapalio otac Vladimira Ulame, Nenad.
U martu ove godine suđenje je okončano oslobađajućim presudama, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili optužbu da su Ulama i Mijović na mučki način najpre namamili Nemanju na sastanak, a potom ga oteli i ubili.

Obojica su osuđeni samo zbog nedozvoljenog nošenja oružja. Ulama na šest meseci zatvora, kaznu koju trenutno izdržava u Spužu, a Mijović na osam meseci. Umesto u zatvoru, Mijović je život okončao u Nemačkoj, u vatrenom napadu kakav se ne pamti.

Nije bilo dokaza

Advokat Adrijana Ražić, pravni zastupnik porodice nestalog mladića Nemanje Medina, za "Ekspres" kaže da je oslobađajuća presuda bila očekivana.
"Sud mora da poštuje prezumpciju nevinosti, a ako bez svake sumnje nije dokazano da je Nemanja ubijen, onda mora da donese presudu kakvu je i doneo. Činjenica je da telo nije nađeno, što može da upućuje samo na dve okolnosti - ili je Nemanja živ ili je počinjen savršen zločin. Dokaza da je Nemanja mrtav nema, ali postoje indicije da mu se desilo nešto loše i postoji skup činjenica da su optuženi nešto znali i da to kriju i prećutkuju. Mi smo izvukli maksimum iz predmeta, ali činjenica je da je sudija u ovom slučaju sudio po zakonu i po papirima, i da drugačija presuda nije ni mogla da bude doneta, i mi smo to od početka govorili porodici. Osuđujuća presuda se donosi samo u slučajevima kada je bez svake sumnje dokazano krivično delo, što u ovom slučaju činjenično nije bilo tako", kaže advokatica Ražić.

Ona nije želela da odgovori na pitanje da li je eventualno policija napravila propust u potrazi za nestalim Nemanjom ili njegovim telom.
"Ovo je Montenegro i postoji bezbroj mesta na kojima može telo da se sakrije, ali sa druge strane, ne može se bez svake sumnje isključiti mogućnost da će se Nemanja sutra pojaviti u svojoj kući. Ako postoji samo jedan odsto mogućnosti da se to desi, onda sudija i nije mogao da donese drugačiju nego oslobađajuću presudu. Meni je kao zastupniku porodice ovakva pozicija bila nezahvalna, i slučaj jeste bio emotivno zahtevan, ali činjenice su činjenice", kaže advokatica Ražić.

Prema njenim rečima, najveći propust tokom suđenja bilo je to što je sudsko veće odbilo veštačenje pisma nađenog u kući u Resni, a u kome su bila uputstva za svedočenje i davanje alibija.
"To su bila uputstva Ulami i svedocima iz Virpazara, koji su pokušali da mu daju alibi za kobno veče. Pismo je napisamo čudno i različitim rukopisima, ali je bilo bitno utvrditi ko ga je pisao i kome je pisano. Sud je, međutim, odbio predlog za grafološko veštačenje rukopisa. Sigurno da veštačenje tog pisma ne bi dovelo da najtraženijeg odgovora, a to je da li je Nemanja ubijen i gde je njegovo telo, ali bi sigurno razrešilo neke bitne činjenice. I upravo je to jedan od naših osnovnih zahteva u žalbi koju smo uputili posle oslobađajuće presude. Odluka po žalbi je sada na Apelacionom sudu. U međuvremenu ubijeni su Darko Mijović i Bogdan Milić, tako da je postupak protiv njih obustavljen", kaže advokat Ražić.

Motiv obračuna u Nemačkoj

Darko Mijović ubijen je 13. maja u nemačkom gradu Forst u pokrajini Brandenburg kada su nepoznati naoružani napadači, maskirani fantomkama, u pet sati upali u kuću u kojoj se krio sa saradnicima i osuli paljbu. U pucnjavi je tada ubijen i Baranin Nikola Jovanović, a ranjeni su Podgoričanin Miloš Pavićević i državljanin Srbije Miloš Vesković.

Sva četvorica u policiji su označeni kao pripadnici škaljarskog klana, odnosno ogranka kojim rukovodi Baranin Alan Kožar, a pucnjava je okarakterisana kao nastavak obračuna dva zavađena kotorska narko-klana - škaljarske i kavačke ekipe. Međutim, kao motiv nije isključena ni lična osveta. A na meti takve osvete, osim Mijovića, kome se sudilo za ubistvo Nemanje Medina, mogao je da se nađe i ranjeni Vesković, inače rođeni brat Darka Veskovića Prike, koji je u Beogradu u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Blaže Đurovića, poznatog pripadnika kavačkog klana, 10. marta prošle godine u Beogradu.

Povezane vesti - UBICE KOTORSKIH KLANOVA (II DEO): Ko su sve plaćenici kavačkog klana

Prvi trag koji je pronašla nemačka policija u istrazi ovog slučaja bilo je oružje koje su koristile ubice, a koje je zapaljeno nađeno u jednoj šumi. Dalja istraga, prema pisanju nemačkih medija, vodi ka nekoliko osumnjičenih osoba, među kojima je navodno jedan hrvatski kik-bokser. Njegov identitet, kao ni to da li postoje dokazi na osnovu kojih se povezuje sa zločinom još nisu zvanično saopšteni.

Likvidacija na Cetinju

A onda je nepunih mesec dana kasnije, 11. juna na Cetinju ubijen i Bogdan Milić, trećeoptuženi u slučaju nestanka i ubistva Nemanje Medina. Milić je ubijen u pucnjavi u lokalu "Portun", a tri osobe koje su sedele za susednim stolom su ranjene.

Crnogorska policija saopštila je da je ubijeni Milić bio povezan sa jednom organizovanom kriminalnom grupom - škaljarskom ekipom, kako se objavili podgorički mediji, navodeći saznanja da se radi o nastavku obračuna zaraćenih kriminalnih klanova iz Kotora. U ovom slučaju policiji je trebalo samo tri dana da razreši slučaj, identifikuje i uhapsi osumnjičene.

Uhapšeni su Lazar Nedović (20), Žarko Pejakov (19) i Mašo Paović (18), svi sa Cetinja, a kod kojih je policija pronašla oružje, silikonske maske i kačkete. Osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Motiv zločina još nije utvrđen, kao ni ko je uhapšenoj trojici dao nalog za likvidaciju Milića.

Posle ubistva Milića, od trojice optuženih za otmicu i ubistvo Nemanje Medina, živ je samo Vladimir Ulama, ali se on nalazi iza spuških rešetaka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Porodica: Sram vas bilo!

Porodica nestalog Nemanje Medina i dalje se nada da će se on odnekud živ pojaviti.
Oni su se u medijima oglasili samo jednom i to u jednoj rečenici: "Sve ovo vreme živimo u bolu, patnji, strepnji, ali i sa iskrom nade da ćemo čuti vest da je naš Nemanja živ". Nihov glas čuo se i posle izricanja oslobađajuće presude Ulami, Mijoviću i Miliću. Napustili su sudnicu uz reči upućene sudskom veću: "Je l' vam ovo pravda, sram vas bilo!"

Prika: Moja porodica je ugrožena

Darko Vesković Prika, koji je u beogradskom pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu „kavčanina" Blaže Đurovića, prema podacima bezbednosnih institucija važi za jednog od glavnih pucača škaljarskog klana.
Da je njegova porodica u opasnosti, Darko Vesković je rekao još u februaru i to pred beogradskim sudom.
"Ne osećam se krivim za ubistvo Đurovića, ali sam pod velikim pritiskom. Označen sam kao visokopozicionirani član terorističko-kriminalne grupe, pominje se da sam učestvovao u drugim krivičnim delima, pominjem se kao svedok saradnik. Zbog svega toga mojoj porodici upućuju pretnje ljudi iz kriminalne grupe Blaža Đurovića", rekao je tada Vesković, uz tvrdnju da je policija obavestila njegovu porodicu da su im životi ugroženi.

Inače, iako nije zvanično potvrđeno, spekulisalo se da je Drako Vesković pristao na saradnju s policijom i da je upravo na osnovu njegovog iskaza u januaru raspisana poternica za Filipom Koraćem, glavnim saradnikom Luke Bojovića. Poternica za Koraćem je raspisana zbog sumnje da je naručio ubistvo Đurovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve