Hronika
20.09.2020. 14:59
Tamara Marković Subota

Ili šverc ili bacanje u more

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Crnogorski državljanin Aleksandar Kavaja (27) treći je član posade broda „MSC Gayane” koji je priznao da je učestvovao u švercu rekordnih 20 tona kokaina, a koji su na ovom brodu zaplenjeni u junu prošle godine u Filadelfiji. Kavaja, koji je na brodu radio kao elektroinženjer, krivicu je priznao prošle nedelje pred sudom u Filadelfiji, navodeći da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 evra. Njegov advokat Andres Jalon izjavio je da bi njegov klijent bio bačen u more da nije prihvatio ponudu za šverc kokaina.

Kavaja je prilikom priznanja krivice kazao da ga je za krijumčarenje kokaina angažovala kriminalna grupa iz Crne Gore i to pre nego što je krenuo na brod „MSC Gayane”, ali nije odao imena osoba koje su ga angažovale.

On je pred sudom detaljno opisao potpisivanje ugovora sa firmom “Mediterranean Shipping Co.“ (MSC) i angažovanje na brodu “Gayane”. Iako je priznao da je regrutovan za krijumčarenje droge na brodu još u Crnoj Gori, ni on ali ni dokumenti američkog suda nisu još rasvetlili ko je stajao iza ove pošiljke kokaina. Srpska i crnogorska policija pretpostavljaju da je veći deo ove narko-pošiljke pripadao čuvenom kavačkom klanu iz Kotora.

Povezane vesti - ISTORIJSKA ZAPLENA DROGE: Nema šverca kokaina bez kapetana broda i mašine

Kavajin advokat Andres Jalon odbio je da za medije priča o specifičnostima kako je njegov klijent učestvovao u krijumčarenju, pozivajući se na strah od odmazde protiv svog klijenta i njegove familije u Crnoj Gori.

Jedino je spomenuo da su ga članovi kriminalne grupe koji su ga regrutovali doveli u tešku situaciju.

„Znali su da će biti na ovom brodu, zato su mu i prišli i ponudili posao. Ako bi pristao, šest meseci bi morao biti na moru sa njima i raditi ono što oni kažu. Ako bi odbio, opet bi bio sa njima na brodu i to sa rizikom da ga bace u more. Šta mislite kako im je odgovorio?”, rekao je advokat.

Kavaja je inače treći član posade ovog broda koji je do sada priznao krivicu, a pre njega su se krivim proglasili dvojica crnogorskih državljana - Nenad Ilić (40) i Vladimir Penda (27).  Kako je objavio časopis “Philadelphia Inquirer”, njima preti minimalna kazna zatvora od 10 godina.

Povezane vesti - DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Mornar uhapšen u Filadelfiji rođak najpoznatijeg srpskog teroriste

Sva trojica se nalaze u Federalnom pritvorskom zatvoru u Center Cityju, a sa njima su i ostali uhapšeni u ovom slučaju - Ivan Đurašević (30) i Boško Marković (38), obojica iz Crne Gore, kao i Samoans Fonofave Tijasaga (29) i Lauli Pulu (34). Svi su uhapšeni nakon rekordne zaplene kokaina, vrednog 1,3 milijarde dolara. Brod je inače isplovio iz Kolumbije 19. maja, a luke pre Filadelfije bile su Peru 24. maja, Panama 9. juna i Bahami 13. juna. Planirane stanice posle Filadelfije bile su Holandija i Francuska. Kako je do sada utvrđeno, četvorica članova posade angažovanih u Crnoj Gori nagovorili su ostale članove da im pomognu utovariti i sakriti drogu. Koristeći brodsku dizalicu, povukli su sitne vreće napunjene umotanim kokainom s manjih čamaca na palubu broda, gde su zatim čitav tovar kokaina podelili na sedam teretnih kontejnera u kojima su se nalazili vino, ekstrakti povrća, čileanski suvi orašasti plodovi, otpadni metal i druga legitimna roba namenjena Evropi, Africi i Aziji. Mornari uključeni u šverc kokaina koristili su telefone za jednokratnu upotrebu tokom komunikacije sa dobavljačima droge u Južnoj Americi i koordinacije utovara droge iz glisera koji su se nekoliko puta pod okriljem noći približavali teretnom brodu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve