Hronika
30.06.2018. 12:32
R.E./Beta

JEDAN ZATVORENIK KOŠTA SRBIJU 15 EVRA DNEVNO: Osuđenici ukupno državu koštaju 60 miliona evra godišnje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zatvor je najskuplja kazna. Zatvorski sistem Srbije košta državu oko 60 miliona evra godišnje. Toliko se troši na održavanje zgrada, ishranu osuđenika, plate zaposlenih, grejanje, prevoz pritvorenika od suda do zatvora i sve drugo što je neophodno da bi svakodnevno funkcionisao sistem u kome živi i radi 11.000 osuđenika i 4.000 zaposlenih.

Jedan zatvorenik u Srbiji košta državu između 14 i 15 evra dnevno. To je najnoviji podatak Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zatvor mnogo košta državu, a ne doprinosi smanjenju kriminala. Dugotrajne kazne zatvora su popularne u javnosti, a pri tome se zaboravlja da je za prevenciju kriminala mnogo efikasnija visoka verovatnoća otkrivanja i hapšenja. To je na međunarodnoj konferenciji krivičara na Tari rekla mr Jasmina Igrački, istraživač u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.

– Stroga politika kažnjavanja uzrokuje visoke troškove koji premašuju štete uzrokovane kriminalitetom, odnosno korist ostvarenu njegovim sprečavanjem – kaže mr Igrački.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve